sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuosikooste 2016

Näin vuodenvaihteen tienoilla olisi taas hyvä hetki kurkistaa, mitä vuosi 2016 piti sisällään.

Tammikuu

Tammikuu aloitettin milläs muullakaan, kun saikulla. Toolla oli vuohisessa haava, joka tulehtui niin pahasti, että oli haettava antibiootit. En sitten tiedä johtuiko pakkasista vai antibiooteista, mutta haava kuivui ja alkoi parantumaan. Niimpä päästiin pikkuhiljaa palailemaan reeniin ja sopivasti satoi luntakin. Ajolenkkien lisäksi keksittiin kiva talviharrastus - pulkkaratsastus. Loppukuusta meillä kävi raspaaja.

Helmikuu

Helmikuu oli blogin puolella aika hiljainen, mutta loppukuusta aktivoiduin. Hiljainen helmikuu otsikolla käytiin kuulumiset läpi: Lasse alkoi taas kengittää Toota ja hämmästeli, kun se oli oppinut olemaan niin kiltisti. Satu kävi tekemässä Toolle kolmesti OTE-käsittelyt, kun ei jäätikkökelien vuoksi päästy liikuttamaan. Palattiin hommiin, kun satoi taas lunta. Mentiin ajaen ja ratsain, vedettiin myös taas pulkkaa. Pulkkailun lopuksi Leea ja Elia ratsastivat Toolla ja Too meni niin kiltisti. 11.2. tuli täyteen vuosi siitä, kun lyötiin Marian kanssa kättä päälle ja sovittiin, että ostan Toon.
Helmikuun loppuun ehdittiin vielä vähän kuvailla hankilaukkoja ja ajotouhuja.

Maaliskuu

Maaliskuussa oli sitten omistajan vuoro saikkuilla: oikein kunnon flunssa vei minut ihan vuoteenomaksi ja viikko meni sairastaessa. Ehdin juuri palailla takaisin tallihommiin parin viikon ajaksi, kun erään kuvauspäivän päätteeksi kävi hassusti: 3/3 liikutettavaa juoksi vapaana, tipuin Roolta kahdesti ja jälkimmäinen johti sairaalaan tikattavaksi. Niimpä lisää saikkua omistajalle, kun täytyi ottaa vähän iisimmin, ettei reiden tikit repeä tai haava tulehdu. Onneksi tuli edes kivat kuvat ;D
Niin, ja kaiken tämän lisäksi vielä autostakin hajosi käsijarru.
Huhtikuu

Huhtikuussa palailtiin pikkuhiljaa taas normitreeniin. Teiden pohjat vaan oli tosi huonot jalalleni, joka tykkäsi kyttyrää turhasta tärinästä. Niimpä oli hyvä aika aloittaa hiittikausi. Pääsiäisen tienoilla ajeltiin Mikkeliin auton vaihtoon, ja uudella (vanhalla) Toyota Rav4:llä olikin tosi hyvä vetää koppia. Hiiteillä käytiinkin ahkerasti koko huhtikuu, ensimmäisellä hiitillä oikein kunnon possumeiningillä ja myöhemmin normaalin Toon kanssa. Too vaan tuppasi stressaamaan turhan paljon mahallaan ja löi ihan ripulille joka hiitillä, joka pisti koko mahan sekaisin. Muutettiin vähän ruokintaa ja toivottiin sen helpottavan mahaoireita.
Toukokuu

Toukokuu treenailtiin taas kotoa käsin ja keskityttiin hoitamaan maha kuntoon. Maha saatiinkin paremmaksi, mutta syöminen ei silti helpottanut, joten varailtiin raspaajalle aika. Treenit hoidettiin lähinnä ratsain, koska koppakärryjen tärinä ei tuntunut kivalta arpijalle. Heräsin huomaamaan, että Toolta voisi ehkä pikkuhiljaa alkaa vaatimaan jotain ratsain, eikä vain posotella huolettomasti menemään. Otettiinkin heti alkuun työstön alle kolme asiaa: se, ettei aina ohjat käteen ottaessa tarvitse ampua laukkaan; se, että laukattaisiin myös oikeaa laukkaa sekä se, ettei alas päin siirtymiset tapahtuisi liian töksähtäen. Lisättiin myös treeniohjelmaan kentällä meno. Myös kengityksiin otettiin hieman tiukempi linja, jotta saadaan virhekasvut oikaistua.
Kesäkuu

Kesäkuu aloitettiin hevosten match showssa Porvoossa, jossa pokattiin punainen ruusuke sijoittumatta. Hyvä kokemus kuitenkin Toolle ja näin itse, kuinka hienosti se osasi nollata mielensä, vaikka tilanne jännittikin. Alkukuusta ell kävi raspaamassa Toon ja selvisi, ettei kaurat ole maistuneet, koska hampaiden kasvu oli vielä kesken ja jyvät jäivät ikeniin jumiin. Niimpä jätettiin Too kesäksi ilman kauroja ja se sai syödä energiapitoista mysliä 3 litraa päivässä. Kesäkuun puolivälissä hevoset pääsivät vihdoin laitumelle ja samaisena päivänä me aloitettiin jälleen hiittikausi. Ratsujutut alkoivat jo vähän pänniä ja mieli veti raviradoille. Äitinkin sain yhdelle hiitille mukaan kuvaamaan. Loppukuusta tallilaiset ylipuhuivat meidät kokeilemaan Toon kanssa hyppäämistä. Too tykkäsikin touhusta kovasti ja aiheuttikin naurahduksia, kun aina niin rauhallisena pidetty Too oikein kuumui hypyistä.Heinäkuu

Heinäkuussa hiitattiin ahkerasti ja 12.7. suunnattiinkin tositoimiin, nimittäin Riihimäen harkkareihin. Too kävi vähän kuumana, mutta käyttäytyi tosi hyvin. Lähtö meni hienosti, vaikka mentiinkin kärkikolmikon mukana liian kovaa sääntöihin nähden. Too pysyi kuitenkin helposti mukana ja palautui hienosti. Kahden viikon päästä 26.7. suunnattiin jälleen Riksuun harkkareihin. Päätin kokeilla Toolle sekkiä, mikä oli virhe, kun käytettynä ostettu liukusekkini oli niin kulunut, että jumiutui liian tiukalle ja häiritsi Toon juoksua. Jäätiin muista jälkeen laukan takia, mutta tultiin maaliin ihanneajassa. Too myös käyttäytyi rauhallisemmin tällä kertaa, joten hyvä reissu, vaikka itse juoksu ei mennytkään nappiin.

Elokuu

Elokuun eka hiitti käytiin Vermossa koelähtöä silmällä pitäen, pitihän kertaalleen käydä mainokset lukemassa ennen tositoimia. Too käyttäytyi hienosti ja hölkkäili helposti 1.23 vauhtia hiitin. 9.8. käytiin vielä Riksussa yhdet harkkarit lisävarmuudeksi ennen koelähtöä. Siellä hölkkäiltiinkin ihan rutiinilla jo, joten eikun ilmo koelähtöön menemään, 17.8. meillä olikin vihdoin koelähtöpäivä. Läpi meni, mutta Too ei ravannut ihan yhtä letkeästi, kuin aiemmin. Ravien välissä liikuttiin lähinnä ratsain, kerran innostuttiin irtohypyttämäänkin.Syyskuu

Syyskuu oli huoltokuukausi ja blogin puolellakin vietettiin hiljaiseloa. Lokakuun puolella kertailtiin fyssarikäyntejä: Jonna Pråhl-Nieminen kävi syyskuussa kolmesti hoitamassa Toota. Ensimmäisellä kerralla ulkokiertäjät olivat aivan jumissa ja muutama päivä hoidon jälkeen Toolla menikin tasapaino aivan sekaisin ja se oli parina aamuna aivan kolmijalkainen, kunnes vertyi laitumelle mennessä. Toisella kerralla saatiin jumit avattua kunnolla ja kolmannella kerralla tuli vähän jumppaohjeita. Loppukuu menikin jumpatessa, ratsain lähinnä, koska jumpat oli helpompi toteuttaa niin.

Lokakuu

Lokakuussa treenailtiin lähes pelkästään ratsain. Jatkettiin hyppyharrastusta lähitallin kentällä ja kelien huononnuttua maneesissa. Vieraissa paikoissa oli hieman jännää, mutta Too on onneksi siitä helppo, että rauhoittuu aina töihin päästessään. Maneesissakin oltiin ekaa kertaa ikinä ja neiti oli kuin olisi aina maneesissa puksutellut. Hypytkin meni niin hienosti että!Marraskuu

Marraskuussa meille satoi ensilumi ja hetken aikaa Porvoo oli Suomen lumisin paikka. Sitä iloa ei valitettavasti pitkään kestänyt, mutta lumesta nautittiin täysin rinnoin niin kauan, kuin sitä kesti. Olin tietenkin pessimistinä laittanut Toolle kesäkengät viime kengitykseen viikkoa aiemmin ja kengittäjällä tietenkin hirveä ruuhka, kun kaikki halusivat hokkeja alle. Niimpä reipaana tyttönä vaihdoin itse Toolle hokkikengät alle ja neiti käyttäytyi niin hienosti! Kun mamma palautui kengityshommista, täytyi tietenkin hokit käydä testaamassa hankilaukoissa. Too pääsi myös irtona juoksemaan, siitä kuvia joulukuun kuulumispostauksessa. Samaisessa postauksessa on myös juttua loppukuun estetunnista maneesilla.

Joulukuu

Loppuvuoden kelit ovat vaihdelleet ja pohjat ovat olleet kaikkea mahdollista mutalöllöstä kivikovaan, joten liikutukset ollaan tehty tilanteen mukaan. Ratsain ollaan menty paljon ja kehitystäkin on selkeästi ollut huomattavissa. Maneesilla käytiin toisellakin estetunnilla ja kertaalleen ihan kouluratsastustakin harrastamassa. Kärryillekin olen eksynyt pariin otteeseen ja Too on kyllä tuntunut niin hyvältä, että kaipa se pitäisi siinäkin touhussa aktivoitua. Tonttukuvat otettiin onneksi jo marraskuussa, myöhemmin ei ole oikein joulufiilis edes iskenyt ilman lunta. Toolle tuli kylläkin puolivahingossa ostettua joululahjaksi uusi satula, vielä kun saisi vanhan myytyä ja uuden vielä topattua meille täydelliseksi.


Sellainen oli vuosi 2016, ihan hyvä alkuvuoden saikkuiluista huolimatta. Ensi vuonna sitten tavoitteena ihan oikeasti starttiin pääseminen! Niin ja runsaasti asiakkaita perustamalleni yritykselle: Hevosen hyvinvointipalvelu Hedulille!


Hyvää uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti