maanantai 16. tammikuuta 2012

"Heidihän on oikee apina pysymää siel hevosen selässä!"

Rp-r Night Magic GER 11/2011 Estevälikokeissa
© Jasmina Lankinen
Perjantaina siis heti aamusta ratsastamaan ja ratsuna toimi risteytysponi ruuna Nipsu. Nipsu oli hirveän säikyn oloinen ja heti opettajan tullessa maneesiin tehtiin pieni loikka-syöksy. Muutenkin näitä syöksyjä tuli aika paljon ja tunnin puolessa välissä se säikähti kun edellä menevä hevonen potkaisi seinää, syöksyi taas kentän keskelle, teki pukin, joka lennätti mut puoliks satulan eteen, jatko loikkimista siinä ja kuulen vaa ku ope kiljuu vieres etten saa tippuu ja sinnittelen kyydissä, kunnes yhen loikan aikana onnistun pomppaamaan takas satulaan. En tajua vieläkään miten onnistuin siinä, mutta oli varmaan tyylikästä katseltavaa :D Kun kaikilla hevosilla tuntui olevan vähän virtaa ylimääräiseen syöksyilyyn, päätti opettaja vaihtaa loivat kiemuraurat ympyröillä viiden askeleen välein tehtäviin siirtymisiin. Pikkuhiljaa kaikki hevoset rauhoittuivat ja päästiin kaikki kunnialla laukkaamaankin. Ei noussut Nipsu mitenkään suosikiksi, mutta ihan kiva se oli ratsastaa, vähän turhan tahmea.
Toinen tunti meillä oli sitten teoriaa, käsiteltiin hevosen askellajeja ja katsottiin loppuun Kyra Kyrklundin opetusvideo in English. Pääsipähän vähän testaamaan enkun taitojaankin ja yllättävän hyvin ymmärsi mitä siellä puhutaan.
Päädyttiin Rimman, Kirsin ja Tanjan kanssa tilaamaan taksi Haminaan, joten ehdin aikaisemmalla bussilla kotiin päin. Kävin Porvoossa Ridaajassa jälleen aikeina katsella ratsastussaappaita, mutta hyvä tuurisena ei omistaja tietenkään ollut tälläkään kertaa paikalla. Noh, ehkä nyt vielä joskus osuu paikalle samaan aikaan, että saa ne saappaat ostettua. Kiertelin keskustassakin parissa kaupassa ja lähdin sitten bussilla kotia.
Kotona käytiin koirien kanssa lenkillä ja loppuilta löhöiltiin tv:n edessä jätskiä syöden :P

Lauantaina Ellu soitteli ja ehdotti, jos menisin tallille Matin kanssa ajamaan Sirillä ja ottamaan Kasteen perähevoseksi. Sunnuntaina voitaisiin sitten kouluttaa taas Kastetta. Niimpä menin bussilla Porvooseen, josta Matti otti mut kyytiin ja jatkettiin tallille.
Lv-t Tooticky ja lv-t Quintana Roo 01/2012
Tallilla Maria tuli ensimmäisenä vastaan todeten "Hyvä että paparazzi tuli paikalle, pääset kuvaamaan ku Tuutikilla on loimi ekaa kertaa päällä ja ne pääsee tonne tarhaan vähä juoksemaan. Goldi ei tietenkään antanut kiinni, joten parin yrityksen jälkeen Maria totesi, että otetaan vain Tuutikki ja Ruukki ja päästetään siskokset kaksistaan juoksemaan. Ja kyllä ne innoissaan juoksikin edestakaisin tarhaa. Ulkona oli kylmä tuuli ja olin tietenkin ottanut liian vähän vaatetta päälleni, joten siinä ihan jäässä yritin räpsiä kuvia minkä ehdin. Kun Ruukki ja Tuutikki olivat enimmät höyryt juoksennelleet tarhassa, haki Maria Goldin, joka tajusi heti antaa kiinni. Hetken päästä Aino sai hakea Tituksenkin perässä, kun se rupesi hätääntyneenä kiljumaan että hänet unohdettiin. Ja ai että kuinka pörheänä se sieltä tuli, kaula kaarella ja askelsi kuin mikäkin ori.

Tuutikki 9kk

Tuutikki 9kk

Tuutikki 9kk

Lv-t Tooticky ja lv-t Quintana Roo

Lv-t Tooticky ja lv-t Quintana Roo

Shet-r Titus pörhäkkänä
Sitten eikun kypärä päähän ja kävin pyydystämässä Kasteen riimuun ja sitten eikun Sirin kyytiin ja menoksi. Kaste olisi kovasti halunnut koko lenkin ajan mennä Siristä ohi, eikä millään oikein malttanut keskittyä eteenpäin kulkemiseen, vaan koko ajan oli kehitettävä jotain vaihtoehtoista tekemistä, kuten vaikkapa oksien syömistä. Hienosti se kuitenkin juoksi kärryjen vieressä ja ravipätkien aikana sai välillä jarrutella aika reippaastikin kun olisi halunnut mennä ohi. Takaisin kääntyessä Kasteelle tuli väsy ja se joutui koko ajan ravailemaan Siriä kiinni. Se kuitenkin piristyi jossain vaiheessa säpsähtäessään jotain ja sitten taas mentiin. Mutta hienosti käyttäytyivät molemmat hevoset, vaikka ilmeisesti tuulinen päivä aiheutti molemmille pientä säpsymistä.

Sunnuntaina sitten tallille Ellun kanssa ja otettiin Siri ja Kaste molemmat valjastettaviksi. Siri vaikutti olevan vähän kärsimättömällä päällä, koko ajan luimistelemassa ja kuopimassa. Sitten kun kärryt saatiin perään ja lähdettiin kävelemään maastoon, oltiinkin niin laiskoja. Heti kun yritti komentaa kävelemään reippaammin tuli pieni hölkkäpätkä ja kun ravin pidätti takaisin käyntiin jatkettiin löntystelyä. Kaste ei siitä ollut hirveän mielissään, vaikkei nyt ruvennutkaan pureskelemaan mua, vaan tyytyi pelkkään selän tönimiseen. Ei ravattu ollenkaan vaan käveltiin vain. Kotiinpäin tullessa Sirin kävelyvauhti tosin kasvoi (kuten yleensäkin) niin paljon, että Kaste sai ottaa pieniä hölkkäpätkiä saadakseen meidät kiinni. Hienosti kuitenkin käyttäytyivät jälleen molemmat.
© Kaisa Korpela
Tallilla sitten valjaat pois ja suitsien vaihto ja kentälle vähän ratsastelemaan ilman satulaa. Mulla oli collarit jalassa, joten aluksi tuntui tosi vaikealta se oikean istunnan löytäminen kun koko ajan tuntui, että liukui joka suuntaan. Kai niistä ratsastushousujen nahkapaikoista sitten on kuin onkin hyötyä :D Ellun kummityttö äitinsä kanssa tulivat katsomaan Kastetta ja Kaisa sitten nappaili joitain kuvia musta ja Siristä. Harmi vain Siri tuntui menevän kaikkein parhaiten juuri silloin kun Kaisa lähti hakemaan kypärää ja kukaan ei kuvannut.


© Kaisa Korpela
Sieltä tuli meinaan tosi hyvä laukkapätkä, ei ole Siri pitkään aikaan laukannut niin hyvin ja ihan omalla moottorilla eteenpäin. Tosi tyytyväisenä sitten luovutin Sirin Kaisan testailtavaksi. Kaste oli koko ajan kentällä irti ja yritettiin sitten sille keksiä jotain viihdykettä, ettei sen tarvitse hakea sitä Siriä ärsyttämällä. Mun ratsastaessa se keksi keltaisen laatikon, jonka päältä nousin Sirin selkään ja olisi mielellään tehnyt sen kanssa enemmänkin tuttavuutta, mutta Ellu ehti pelastaa laatikon Kasteen jaloista ennen kun se teki siitä hakkelusta. Löysin kentän laidalta lumen alta pallon, josta yritettiin Kaste saamaan innostumaan. Se ei siitä kauheasti välittänyt, kyllä se sitä mulkoili ja töni pois tieltä, muttei muuten oikein innostunut siitä. Lopuksi annettiin sille kentän laidalta tutkittavaksi sininen laatikko, joka oli jo valmiiksi rikki, mutta ei se Kaste siitäkään innostunut ihan niin paljon kuin keltaisesta.

© Kaisa Korpela
Hoidettiin Siri karsinaan ja sitten lähdettiin pesemään Kasteen jalkoja. Kaste ei ollut toimituksesta kovin mielissään ja tallissa jouduttiin ottamaan se käytävälle kiinni jalkojen rasvausta varten, kun ei karsinassa pysynyt paikoillaan. Mutaruvet ovat parantuneet jo tosi hyvin, mutta ovat ilmeisesti vielä arkoja, kun niin kauheasti pitää niitä jalkoja nostella rasvatessa ja pestessä. Kun rasvailut oli hoidettu lähdettiin kotiin.


Tänään maanantaina sitten aamusta lähdin kohti Harjua. Koko bussimatka Porvoosta Haminaan meni nukkuessa, muutaman kerran vaivauduin silmät avaamaan ja tarkistamaan missä ollaan, mutta aika sikeästi siinä tuli nukuttua :D
Harjussa sitten ensimmäinen tunti oli ruokinnan suunnittelua ja siinä jatkettiin ruokintalaskujen harjoittelua ja saatiin se tehtävä, jossa pitää ne rehuarvot laskea kahdelle hevoselle. Enpä saanut joululomalla aikaiseksi kysyä Iikulta sitä rehuanalyysiä, joten täytyy nyt odotella jos ehtisi vastaamaan facebookissa, tai muuten pitää tehdä joillekin koulun hevosille. Seuraava tunti on kuitenkin jo huomenna, joten varmaan se sitten siihen menee, että on pakko tehdä koulun hevosille. :/
Toinen tunti oli sitten eläinsuojelulakia, jossa käytiin läpi dopingeja, hevosen käsittelyä ja lopettamista koskevia lakipykäliä. Lisäksi sovittiin opettajan kanssa, että siirretään alunperin huomiseksi tarkoitettu kemian koe torstaille, kun ei kukaan ole vielä ehtinyt/jaksanut/muistanut lukea.
Illalla oli sitten taas autokoulu ja aika tuttuja juttuja siellä tänäänkin käytiin läpi, eipä tuolla paljoa tunnu oppivan, mutta onhan se hyvä aina kerrata. Ja tänään oli oikeastaan eka kerta kun ei olisi huvittanut sielä teoriatunnilla istua, mutta sekin oli lähinnä sellaista levottomuutta, etten olisi jaksanut vaan paikallani istua. Äkkiähän se kaksi tuntia kuitenkin meni ja sitten takaisin tietokoneen ääreen :D
Kahdeksalta vielä Tiia kyseli jos haluan lähteä Ilkeä kuvailemaan, mutta tallilla sitten Tiia huomasi Ilkelle tulleen jalkaan pari uutta vekkiä viikonloppuna tulleen vekin viereen. Tiia sitten sitoi jalan ja mun kuvailut jäikin sitten lähinnä jokusen pääkuvan näpsimiseen. Ilke ei kuitenkaan ollut hirveän innostunut poseeraamaan, joten aika möllöjä kuvia niistä sitten tuli :D

3 kommenttia:

  1. Oisit laittanu Ruukistaki kuvia! :-( Noh tyydyn tohon yhteen toistaiseksi.
    Tajusin muute tätä lukiessa vasta itekki et maanantaina oli itekki eka kerta ku ei olis inspannu siellä teoriassa istuu O_O

    VastaaPoista
  2. No siinä umpijäässä kuvia räpsiessä ei kauheen montaa hyvää kuvaa ylipäätää tullu, ku yks tolppa oli joka kuvassa, joten tossa on oikeestaan kaikkein parhaimmat, Ruukista ei siis paljoo noita parempii kuvii tullu...

    VastaaPoista