torstai 26. tammikuuta 2012

Paparazzille mieluinen viikko

Maanantaina meillä alkoi koulu heti kahdeksalta ruokinnan suunnittelulla. Laskeskeltiin käsin hevosten ruokinnoista saako hevonen tarpeeksi energiaa, valkuaista ja kivennäisiä. Vaikkei mulla ollut tiedossa kivennäisiä tai rehuanalyysejä heinästä, laskeskelin noin suunnilleen Sirin ja Kasteen ruokinnat. Laskujen mukaan Sirin ruokinta oli aika lailla kohdillaan, mutta Kasteella meni valkuaiset aika reippaasti suositusten yli.
Sitten oli ympäristölainsäädäntöä, jossa käytiin läpi hevosen lantaan liittyviä lakipykäliä. Naureskeltiin, että on tääki ku tunti kaupalla pitää puhuu hevosen lannasta :D
FWB-r Pee-Peen White Waltz "Pepe" 08/2011
Sitten oli ratsastusta ja mulla oli ratsuna Pepe. Tällä kertaa selvisin sormet ehjänä :) Treenailtiin kiemurauria, alkuverkoissa mentiin loivia kiemurauria ja päätehtävänä kolmikaarista. Kolmikaarisella tehtiin ensimmäisen ja toisen kaaren välissä käyntiin siirtyminen ja toisen ja kolmannen välissä laukannosto. Pepe oli tosi kiva, vaikka vähän tahmea, kuten nyt yleensäkin. Mutta jossain vaiheessa huomasin ihmeekseni, että täähä kuskaa mua iha mielensä mukaa tääl. Ei se mitenkään liian kovaa mennyt tai mitään, huomasin vain, ettei pidätteet menneet läpi. Mutta kuskailukin loppui, kun keskityin tekemään vähän isompia pidätteitä ja vaadin reaktiota. Ekat laukannostotkin menivät vähän pieleen Pepen kuskaillessa, mutta etenkin toiseen suuntaan saatiin muutama tosi hyvä nosto, joita Seppänenkin kehui. Ratsastin niillä saappailla nyt ekaa kertaa ja ihan hyviltä tuntuivat, tosin hiersivät vähän ja varresta sain kommenttia, että on vähän turhan leveä. Päätin kuitenkin testata vielä torstain tunnilla niitä, ennen kun päätän ostanko ne vai en.
Viimeinen tunti meillä oli tanssiharkat. Opettaja oli ottanut Virojoelta muutaman pojan mukaansa harjoituksiin, että edes osa saa harjoitella parinsa kanssa. Harjoiteltiin kolme tanssia lisää ja edelleen olen vakaasti sitä mieltä, että onneksi ei tarvitse tanssia noita tansseja muuta kuin harkoissa.
Westf-t Fabienne
Ensin meinasin, että olisin mennyt valjaskerhoon, mutta kun kuulin, että Rimma testaa Fannia, niin sitä tapahtumaa ei vain voinut jättää välistä, joten päätinkin lähteä kuvaamaan. Rimma meni Fannilla aika hyvin, yhden pukin Fanni vain teki eikä sekään tullut edes kameralle... Mutta positiivista oli se, että uudessa maneesissa, jossa Rimma ratsasti, on niin huono valaistus, että oli pakko ruveta väkertämään manuaali asetuksia ja yllättäen sainkin ne toimimaan yllättävän hyvin. Aika keltaisia niistä kuvista tuli, mutta automaattiasetuksilla niistä tuli ihan oransseja, joten olin kyllä tosi tyytyväinen.
Kuvauskeikan jälkeen pohdin, että valjaskerhoonkin vielä ehtisi, mutta koska ulkona tuiskusi lunta ja olin vähän jäässä jo, niin päätin olla laiska ja jättää välistä. Ja onneksi sitten jätin, koska kuulin myöhemmin illalla Tiialta, että valjaskerho oli siirretty tiistaille. Siellähän olisin pohtinut jäätyneenä valjasverstaan ovella miksei siellä ole ketään. Kerrankin oli laiskuudesta hyötyä :D

Til-r Ermitash "Eki" 08/2011
Tiistaina oli aamulla juoksutustunti ja mulla, Rimmalla, Neealla ja Niinalla oli juoksutettavana Eki. Niina juoksutti ekana ja Eki veti vähän pulttia kun Pekko toisessa päässä maneesia vähän riehui, mutta mun juoksuttaessa ei Eki temppuillut ollenkaan. Se vaan on sellainen lahna, ettei sitä oikein saanut liikkumaan reippaasti eteenpäin. Ja lisäksi se oikoi ympyrää aika paljon, että aika paljon sai korjailla, että sai sen pysymään isolla ympyrän kaarella. Harjoiteltiin chambonin käyttöä, kun ennen me ollaan käytetty vain sivuohjia. Suht yksinkertainen se oli käyttää, vaikka aluksi se näytti ihan kummalliselta kun en ole ennen siihen törmännyt (joustochamboniin kylläkin, mutta en tähän juoksutuksessa käytettävään versioon).
Seuraava tunti oli työsuojelua, mutta koska meillä ei oikein ollut mitään päivällä kuvattavaa, katseltiin luokassa meidän videopätkiä läpi ja Jasmina aloitteli pätkien leikkaamista itse videota varten. Oikeastaan siellä tunnilla ei kyllä tullut tehtyä oikein mitään, kun Jasminakin lähti etuajassa vastaanottamaan eläinlääkärin. Muutkin lähinnä vain selvittelivät vanhojen tanssien päivän kampaajan tilausta opettajan kanssa.
Sitten oli vielä fysiikkaa ja tunnilla en kyllä ymmärtänyt yhtikäs mitään. Luojan kiitos fysiikka tulee sentää Harjun puolelt, jos sitä pitäs opiskella lukion aineena ni ei varmasti riittäs ymmärrys senkää vertaa.
Loppupäivä olikin sitten vapaata. Niina ja Rimma tuli vierailulle meidän kämppään, kun eivät ennen olleet käyneet. Siitä sitten lähdettiin varastolle, jossa Rimmalla on kevari. Se on nyt menossa myyntiin ja Rimma pyysi mua ottamaan kuvia myynti-ilmoitusta varten. Se ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen juttu, kun varastolle menevää tietä ei ollut aurattu ja jouduttiin odottelemaan yhtä tilan miestä, joka tuli kauha kuormaajalla tekemään meille tien varaston ovelle. Kun reitti oli tehty, avattiin varaston ovi ja Rimma työnsi kevarin ulos. Napsin kuvat ja sitten kevari takaisin varastoon. Sitten todettiin, että tässähän on vain ~20 min, että pääsee syömään ja laiskoja kun oltiin, ei jaksettu kämpille lähteä. Niimpä odoteltiin se 20 min Auralla, että ruoka valmistui ja päästiin syömään.
Illalla oli sitten valjaskerho, jossa sain riimun ommeltua loppuun. Kerho jouduttiin lopettamaan jo seitsemältä (yleensä se lopetetaan aikaisintaan puoli kasilta) opettajien kokouksen takia, joten Toronen sanoi, että kannattaa tehdä riimun viimeistelytyöt sitten seuraavalla kerralla, eikä ruveta hätiköiden tekemään 15 minuutissa. Toronen laittoi toimistoon menemään laskun, jotta seuraavana päivänä voisin käydä maksamassa riimun ja kuittia vastaan saan sitten samantien riimun kotiin sen valmistuttua :)
Shet-r Allgunnens Åman
Valjaskerhon jälkeen lähdin vielä kuvailemaan kun Tiia ajoi Åmannilla. Aluksi tosin luulin, että Tiia ajaa Ilkellä ja tyhmänä odottelin Hukkasella ja ihmettelin kun Tiiaa ei näy. Tiia sitten soitteli ja ihmetteli missä mä oon ja sanoi olevansa Åmannin luona Kaisan tallissa. Hups :D Eikun kipitin sitten alas tiilitalliin ja sitten lähdettiin Åmannin kanssa uudelle maneesille. Ihan kivoja kuvia sain näpsittyä, edelleen aika keltaisia, mutta se on vain se uuden maneesin valaistus, joka sen tekee. Oli muuten ulkona tosi kylmä, en tiedä asteita, mutta maneesissa nyt vielä tarkeni, mutta heti kun tultiin sieltä ulos niin samantien oli umpijäässä. Hrrrr!

Me = Muuntokelpoinen energia
Srv = Sulavaraakavalkuainen
Ca = Kalsium, P = Fosfori
Keskiviikkona oli aamulla taas ruokinnan suunnittelua. Oltiin atk-luokassa ja laskettiin samat rehulaskut kuin viime kerralla, mutta tällä kertaa käytettiin Hopt-ohjelmaa, joka laskee ihan tarkasti energiat, kivennäiset ja valkuaiset. Eipä noi mun käsin laskemat laskut kovin paljoa poikennut Hoptin laskemista, edelleen oli lopputuloksena, että Sirillä oli ruokinta melko kunnossa (vähän meni valkuaiset ja fosforit suositusten yli, muttei kovin pahasti) ja Kasteella erityisesti valkuaiset meni aika reipaastikin yli, myös energiaa ja fosforia tuli vähän suositusten yli, mutta edelleenkään kun ei ole käytössä rehuanalyysia heinästä, niin ei voi täysin 100%:sesti luottaa noihin laskuihin.
Seuraava tunti oli juoksutusta, mutta koska meille oli merkattu paikaksi ratsastuskenttä, eikä missään muualla ollut tilaa, harjoiteltiin letittämistä. Aluksi olin Niinan ja Rimman kanssa letittämässä Frazaa, mutta koska kaikille annettiin määräykseksi tehdä viisi sykeröä ja lähteä sitten katsomaan näyttöjä ja Niina ja Rimma letittivät ensin, pääsin loppujen lopuksi letittämään Lumia, jonka Kirsi sai jo letitettyä. Sain mun leteistä kehuja siitä, kun itse letit olivat tiukkoja ja hyviä, mutta sykeröt olisi kaivanneet vielä vähän säätöä, kun eivät olleet kaikki ihan linjassa. Kun päästiin maneesiin, missä näytöt oli, siellä oli juuri tauko meneillään, joten päätettiin samantien lähteä syömään.
Ruokailun jälkeen oli fysiikkaa. Edelleen oli vähän sellainen fiilis, ettei tajua paljon mitään, mutta tällä kertaa oli edes pieni haisu lopputunnin tehtäviä tehdessä.
Viimeisenä oli vielä valjashuoltoa ja siellä aloitettiin tekemään kauhukahvaa. Tuntui hassulta harjoitella muiden mukana asioita, joita oli riimua tehdessä jo tehnyt moneen kertaan. Toronen vain sanoi, että ne jotka osaa jo ni voi myös kerrata. Jos olisin saanut tehdä ilman harjoittelua, olisin varmaan saanut kauhukahvan jo valmiiksi, mutta nyt toisen pään ompelu jäi vielä vähän kesken. Mutta oli ihan kiva alkaa tehdä vahu-tunnillakin tuollaista harjoitustyötä, vaikka onkin noin yksinkertainen :)
Conn-o Fieldhill Apollo "Apollo"
Illalla menin kuvaamaan Neeaa ja Apolloa. Oli jännä siirtyä valoisampaan vanhaan maneesiin uuden maneesin jälkeen, mutta osasin säätää manuaali asetukset myös sinne sopiviksi. Tuli tosi kivoja kuvia, varsinkin kun Apollo meni vielä niin hienosti aina pätkittäin. Neea tippuikin alussa, mutta harmillisesti juuri väärässä päädyssä, joten en ehtinyt kameran kanssa mukaan.
Jossain vaiheessa Sofia ja Jasmina tuli Sevven ja Sepon kanssa maneesiin ja Sofia pyysi nappaamaan pari kuvaa Sevvestä kun Malaska ratsasti sillä. Myös Seposta nappasin pari kuvaa, mutta jostain syystä niistä ei kovin kummoisia tullut.

Tänään torstaina oli aamulla eläinsuojelulakia, jossa meidän piti tehdä ryhmätöitä hevosten stereotypioista ja me tehtiin Niinan kanssa tehtiin suun alueen häiriökäyttäytymisestä. Eli imppaamisesta, puun puremisesta yms.
Seuraavaksi oli atk-luokassa opinnäytetyötä. Olin laiska enkä jaksanut edes tauolla kävellä kämpille, vaan jäin atk-luokkaan facebookiin. Päätettiin nyt, että tehdään opinnäytetyönä kansalliset koulukisat elokuussa, koska sitä meille oli suositeltu kun ollaan jo oltu siellä apulaisina viime vuonna, joten tiedämme mitä pitää vielä kehittää ja mitä siellä ylipäätään tehdään. Mun hommaks laitettiin alustavasti valokuvaus, mikä tietenkin sopii mulle paremmin kun hyvin :D
Til-t Adelheid "Ade" 05/2011
Ruokailun jälkeen oli ratsastusta ja ohjausharjoitus. Sain ratsukseni mammalomalta palanneen Aden. Joskus viime syksynä pääsin sillä muutaman kerran ratsastamaan ja muistin kyllä sen olevan tosi kiva, mutten tosiaan muistanut sen olevan ihan noin kiva. Tosi herkkä ja teki melkein automaattisesti kaiken ja riitti kun vähän korjasi sitä tekemään ihan oikein. Tunnin aiheena oli pohkeenväistö ja etenkin käynnissä se tuppasi jäämään vähän turhan paikoilleen, mutta heti kun vähän käytti ulkopohjetta eteenajavana apuna, se teki oikein. Ja etenkin ravissa oikein hämmästyin sen helppoudesta, ei tarvinnut kun näyttää Adelle, että tässä tehdään pohkeenväistö ja ohjata oikeaan suuntaan, niin se teki sen tosi hienosti. Kovin paljoa rakentavaa palautetta ei ohjaajalta tullut, lähinnä joka kerta kommentoi, että Ade menee tosi hyvin ja hienosti. Omaan ryhtiin kehotti kiinnittää huomiota. Tunnin lopussa ohjaaja kommentoi Aden olleen tosi tasainen ja että sain hyvin korjattua ilman opastusta, jos Ade meinasi jäädä liikaa paikalleen. Lisäksi kommentoitiin, että Ade sopi mulle tosi hyvin, että meidän menoa oli oikein ilo katsella :D

Ilke tulossa tarhassa portille vastaan
Loppupäivä olikin sitten vapaata, tosin joskus kolmen aikoihin Tiia soitti ja pyysi kuvaamaan Ilkeä. Kun oltiin menossa maneesille päin, tuli Seppänen vastaan ja valitti kun Tiialla ei ollut kypärää. Tiia sanoi Elfvingin sanoneen, ettei valjakkoajossa koulua ajaessa tarvitse olla kypärää, mutta Seppänen intti vastaan ja sanoi Harjun säännöissä olevan, että kaikessa muussa ajossa täytyy kypärä olla, paitsi reellä ajaessa, mitä sinänsä ei sitäkään ymmärrä, että miksi se olisi turvallisempaa kuin muukaan ajo.


Shet-r Ilke
Noh, eikun sitten Tiia ajoi Ilken Mattilalle ja kävi hakemassa kypärän sillä aikaa kun mä pidin Ilkeä. Sitten jatkettiin takaisin maneeseille, vanha maneesi oli tyhjä, joten mentiin sinne. Yritin taas säätää manuaali asetukset sopiviksi, mutta ilmeisesti mun kamera ei tykännyt mustasta Ilkestä ja kuvista tuli pelkkää mössöä. Lopulta meni hermot ja vaihdoin automaatille ja kappas vain, heti tuli kymmenen kertaa parempia kuvia. Noh, ehkä mä joskus opin sitä manuaalia ihan kunnollakin käyttämään. Tiia ei ajanut Ilkellä kovin kauaa, kun se on nyt ollut ~kuukauden saikulla ja oli tosi jäykkä. Kun Tuunanen ilmestyi hevosensa kanssa maneesiin, totesi Tiia, että me voitaisiin samalla oven avauksella lähteä tallille päin. Vanhalle raviradalle oli aurattu jonkunmoinen  reitti, jota pitkin Tiia päätti loppuverkata. Yritin napsia muutaman kuvan, mutta oli liian pimeää. Tiia meni vain puoli kierrosta, koska reittiä ei oltu aurattu ihan kunnolla, joten se oli Ilkelle aika raskas vetää kärryjä. Niimpä lähdettiin tallille, jossa purettiin Ilke valjaista ja vietiin käppäriin siksi aikaa kun Tiia teki sille ruuat ja vei tavarat paikoilleen.
Loppuilta tässä onkin sitten mennyt dataillessa, mun kuvien pienennys urakka on muuten jo aika hyvällä mallilla, heinäkuulle asti on kaikki kuvat pienennetty ja käyty läpi ja kovalevykin näkyy tykkäävän, kun on jo 22Gt vapaana :) Kuvia läpi käydessä huomasin, kuinka paljon kivoja kuvia on tullut näpsittyä. Pitää vissiin joskus tehdä ihan postaus, jossa esittelen suosikkiotoksiani mitä Nikonilla on tullut räpsittyä :)

Huomenna olis sitten juoksutustunnin ja ympäristölainsäädännön tunnin jälkeen lähtö kotiin. Tiia järkkäs mulle kyydin Porvooseen, Roosan kyydillä todennäköisesti pääsen :) Sitten oiskin edessä la, su ja ma heppailua ja sitten ti ja ke next step-messut. Ja keskiviikkona sitten vasta illaksi Harjuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti