tiistai 11. lokakuuta 2016

Fyssari-käyntejä

© Arja Wallin
Ohoh, taas on blogi päässyt unohtumaan. Viimeksi oli puhetta fyssari Jonna Pråhl-Niemisestä, joka oli tulossa ja Jonna onkin käynyt nyt kolmesti ja tänään tulee neljännen kerran. Ensimmäisellä hoitokerralla Jonna totesi ulkokiertäjien olevan täysin jumissa oikealla puolella ja Too reagoikin käsittelyyn aika vahvasti. Käsittelyn lopuksi Too yhtäkkiä säikähti ja pyrki pois käytävältä taakse vilkuillen. Selkeästi siis jotain takaosassa tapahtui. Jonna varoitteli, että käsittelyn reaktiona voi odottaa mitä tahansa. Hevonen voi olla väsynyt tai täysin yliaktiivinen tai ylipäätään ei oma itsensä. Voi liikkua vaivalloisesti tai hyvinkin letkeästi. Vapaata pitikin pitää vähintään kaksi päivää. Too olikin koko seuraavan viikon varsin väsyneen oloinen ja kolmantena ja neljäntenä päivänä hieronnan jälkeen se oli aamulla ollut aivan kolmijalkainen karsinasta ulos ottaessa. Maria oli aivan varma, että nyt on joku jalka murtunut tai jotain, eihän tätä voi ulos viedä. Nopeasti Too oli kuitenkin vertynyt ja jo tallista ulos päästyä oli ontuminen loppunut. Hetken aikaa se oli vielä kävellyt ihan vinona, mutta vertynyt sitten ja suoristunut.

© Arja Wallin
Seuraava käsittelykerta oli viikon päästä. Käsittelyiden välissä kävin kerran ajamassa Toon ja totesin otj liikkeen lähtevän suorempaa ylhäältä, mutta vielä polvesta ja kintereestä liike kääntyi sisään päin ja lisäksi Too pyöräytti kavion hieman myötäpäivään aina alas laskiessa. Jonna käsitteli Toon ja tällä kertaa Too oli tyytyväisemmän oloinen ja nautti käsittelystä, ihan eri hevonen kuin viimeksi. Jonna hoiti samat paikat ja lisäksi hieman kintereiden alueita. Vielä oli ulkokiertäjissä jumia jäljellä, mutta ei yhtä pahasti, kuin viimeksi.

© Arja Wallin
Toisen ja kolmannen kerran välissä oli pari viikkoa ja ehdittiin Toon kanssa jo palailla kevyesti normiliikuntaan. Lähetin välissä Jonnalle videota Toon liikkeestä kärryiltä käsin sekä ratsastuksesta. Kolmas käsittely aloitettiinkin kentällä ja jumppaohjeiden antamisella. Ongelmana meillä siis on otj polven löysyys, jota lähdetään nyt jumpalla treenaamaan. Aloitettiin kiinnittämällä juoksutusvyöhön jumppakuminauha, joka kulkee vyöstä peffan takaa toiselle puolelle vyöhön. Kuminauha aktivoi kivasti Toon otj, mutta ei vielä suoristanut liikettä. Jonna laittoi vielä parit kinesioteipit ja kas kummaa, jalka suoristui. Too väsyi nopeasti, kun joutui käyttämään jalkaa oikein ja Jonna neuvoikin pitämään harjoituskerrat lyhyinä ja teippaamaan hieman eri kohtiin, jottei Too liikaa totu ja ala lintsaamaan jalan käytössä. Palattiin talliin ja Jonna teki normikäsittelyn Toolle. Tällä kertaa jumia löytyi enemmän vasemmalta eli selkeästi Too on muuttanut liiketapaansa. Saatiin myös lisää jumppaohjeita tallissa, mutta puolet niistä ehti jo unohtua. Ehkäpä saadaan tänään kertaus, niin saadaan loputkin jumppaohjeet käyttöön :D

© Arja Wallin
Nyt on edellisestä fyssarikerrasta jo kuukausi aikaa ja jumpat ollaan hoidettu ratsain ja maastakäsin. Kuminauhan kanssa aina maastakäsin. Teippauksien suhteen luovutin lyhyeen, kun eihän nuo halpis ihmisteipit kestä hevosessa kiinni ja hevosteippiä en ole vielä saanut ostettua. Ratsain ollaan tehty paljon väistöjä ja maastossa ollaan peruuteltu ylämäkiä ja rämmitty metsässä. Maastakäsin ollaan tehty paljon puomijumppaa ja koordinaatiota kehittäviä harjoituksia. Parempaan päin ollaan koko ajan menossa, meille hankala oikea laukka on mennyt hurjasti paremmaksi ja ratsastettavuus noin ylipäätään on kovasti parantunut. Jännä kuulla, mitä Jonna sanoo tänään!

Kuvistuskuvina 11.9. äitin kuvaamat onnistuneimmat kuvat. Alla sitten hieman todellisuutta:


© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

Mainittakoon nyt vielä loppuun, että näitä kuvia edelsi pieni ratsastustauko ja laukannostoavut oli vaan Toon mielestä niiiiin kiva juttu :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti