maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kuvakilpailu, teoriapainotteinen kouluviikko ja viikonlopun kuvailut

Ihan ensiksi: Osallistuin Rajalan kuvakilpailuun, joten käykäähän ihmeessä äänestämässä kuviani, jos vaikka sattuisi käymään hyvä tuuri ja pääsisi top 10 joukkoon :) Kuvia pääsee äänestämään tästä, tästä ja tästä.
Ilmoitin siis mukaan kolme kuvaa, jotka ovat nämä:


---------------------------------------------------------------------------

Keskiviikkona (24.4.) meillä alkoi koulu kymmeneltä yritystaloudella. Käytiin läpi hevosyrityksen verotusta ja mitä eroa on esim. sillä onko talliyrittäjällä peltoja vai ei.
Ruuan jälkeen meillä oli opetuksen teoriaa, jossa pohdittiin, miten ja mitä eri asioita pitää opettaa alkeis-, jatko- ja alkeisestekurssilla. Alkuun tuntui tosi vaikealta pohtia näitä asioita, mutta kun sai aivot toimimaan, alkoi kuulostaa ihan loogiselta, että esim. kevennystä harjoitellaan ensin pysähdyksessä ja ennen harjoitusravin harjoittelua on osattava keventää. Siitä on niin kauan, kun itse on ollut alkeiskurssilla, ettei ihan enää muista :D
Iltapäivällä meillä oli vielä yrittäjyyttä, jossa jatkettiin asiakastyytyväisyydestä puhumista ja pohdittiin asiakaspalautetta.
Koulun jälkeen menin vielä toimihenkilöksi iltakisoihin. Tällä kertaa vuorossa oli estekisat ja pääsin liputtajaksi. Osallistujia oli huimat 12, mutta yllättävän erilaisia ratoja siellä tuli. Toisilla oli varsin tasaista ja toiset ihan yllättivät epätasaisuudellaan. Ja sitten oli vielä Veku, joka meinasi kieltää joka esteellä, mutta kuskin päättäväisellä ratsastuksella hyppäsi kuitenkin ja päätyi lopulta luokan voittajaksi :D Olisi kyllä ollut kiva itsekin osallistua, rata vaikutti aika hauskalta. Kamerakaan ei tullut mukaan, kun ei kuvaaminen olisi oikein onnistunut liputtamiseen keskittyneenä :D

Torstaina (25.4.) meillä alkoi aamu yritystalouden kaksoistunneilla. Aiheena oli hevos- ja maatilayritysten tuet.
Ruuan jälkeen meillä oli yrittäjyyttä, jossa tehtiin ensin yhteenveto yritysmuodoista ja lopputunti kerrattiin maanantain osanäyttöä (=koetta) varten.
Illemmalla kävin lenkillä, 4,5 km. Lenkki alkoi loistavasti, kun ensimmäistä juoksuaskelta ottaessani jalka lähti alta ja hyvä etten mennyt nurin. Sen jälkeen alkoi sujua paremmin ja jaksoin juostakin paljon pidempiä pätkiä kuin aiemmin. Viimeisen 1,5 km ollessa enää jäljellä, päätti kuitenkin jalat alkaa kapinaan ja alkoi tuntua siltä, että jos ei kohta hidasta vauhtia, niin menee molemmat jalat alta. Noh, siinä sitten kävelin vähän pidemmän pätkän ja otin vielä kevyen hölkkäpätkän loppuun ja se meni ihan ok. Pitäisi vissiin pysytellä ihan siinä 3 km, siinä vielä jalatkin kestää mukana :D

Tähän täytekuvaksi Sirin ja mun poseeraus sunnuntailta :)
© Arja Wallin
Perjantaina (26.4.) meillä oli aamulla ohjausharjoitus, jossa mä pääsin pitämään tuntia. Aiheena oli siirtymiset ja tunnin pito meni omasta mielestäni tosi hyvin. Sain annettua kommenttia ratsastajille enemmän, kuin aiemmilla kerroilla ja oli kiva huomata, kuinka hevoset muuttuivat tunnin aikana. Seppäsen palautteen jälkeen tosin sain kuulla, etten ollut lainkaan huomannut, että kukaan hevosista ei taipunut kunnolla, koska ratsastajilta puuttui ulkoavut kokonaan. Tai siis huomasin sen kyllä joistain hevosista, mutten keksinyt sivuluisun johtuvan ulkoapujen puutteesta. Noh, voipa ainakin sanoa, että opin jotain :D
Ohjausharjoitusta oli kaksi tuntia, joten jälkimmäisen tunnin pääsin seuraamaan sivusta muiden ohjaamista.
Sitten olikin aika lähteä ajelemaan kotia kohti. Kävin hakemassa Jennin koulusta ja koska äiti pääsi vasta 45 min päästä, ajeltiin huvikseen Titin tallille ja mitattiin samalla kauan menee aikaa ajaa äitin työssäoppimis paikasta sinne, jotta osaa suunnilleen arvioida mihinkä aikaan sitten lähtee.
Kotona käytiin vain kääntymässä ja lähdettiin sitten kauppaan. Kaupan jälkeen syötiin ja sitten lähdettiin Jennin kanssa tallia kohti. Kello oli silloin jo melkein puoli kahdeksan, eli melko myöhään meni tallireissu.
Otettiin ensin Kaste kentälle ja juoksuttelin sitä jonkun aikaa kahdella liinalla. Kaste meni ihan kivasti, tosin jossain vaiheessa alkoi vissiin jo vähän potuttaa, kun pitikin tehdä jotain, eikä saanut itse päättää mitä. Vähän se meni käsijarru päällä, ei olisi kiinnostanut ravata yhtään, mutta loppuun saatiin ihan hyviäkin käynti-ravi siirtymisiä. Lopuksi laitoin vielä Jennin hetkeksi roikkumaan Kasteen selkään, kun on taas ollut taukoa siitä. Vähän oli Kasteella epäluuloinen ilme, mutta kiltisti se seisoi paikoillaan ja oli hyvin tyytyväisen oloinen, kun sai paljon kehuja.

Kaste sunnuntaina
© Arja Wallin
Otettiin vielä Siri ratsastettavaksi, mä ratsastin ensin sen kevyesti läpi. Vähän tuli pelleiltyäkin siinä (mm. Jenni innostui juoksemaan kilpaa Sirin kanssa), eli ei menty erityisen pipo tiukalla pelkkää kouluvääntöä :D Siri oli tosi kivalla päällä, toimi kivasti, vaikkakaan ei antanut mitään ilmaiseksi. Lopuksi tultiin vielä huvin vuoksi K.N. Special rata, joka nyt meni vähän miten meni :D Mutta mikäs siinä, hieno poni joka tapauksessa!
Pidin vielä Jennille vähän tuntia Sirillä, alkuun harjoiteltiin puolipidätteitä, kun selvisi, ettei Jennille kukaan ole koskaan selkokielellä opettanut, mikä puolipidäte on. Sitten otettiin vielä samoja siirtymis-tehtäviä, mitä teetin ohjausharjoitustunnillakin. Hyvin meni, niin Jenni kuin Sirikin. Itsekin onnistuin höpöttämään tauotta koko ajan, jotenkin se on helpompaa, kun pystyy olettamaan, ettei oppilas välttämättä tiedä asioita etukäteen, kun taas Harjulaiset ovat usein aika paljon ratsastaneita, joten tuntuu vähän turhalta toistella esim. miksi ja miten se puolipidäte tehdään.

Siri sunnuntaina
© Arja Wallin
Annettiin vielä Sirille synttäriomena + leivät (ja Kasteelle myös, vaikkakin Kasteella oli synttärit jo sunnuntaina) ja sitten suunnattiin kotia kohti.

Lauantaina (27.4.) päätin pitää vapaapäivän tallista, kun äiti tarvitsi apua pihahommissa. Tulikin sitten ulkoiltua ihan urakalla, kun haravoitiin pihaa, sahattiin pari pystyyn kuivunutta katajaa pois ja siistittiin pihaa noin ylipäänsä. Avattiin myös grillikausi, omnomnom!

Hauvatkin pääsi juoksemaan vapaana pihalle :)

Krookukset kukkii :)

Oravilla on vissiin ollut jotkut käpybileet... :D

Grillikausi avattu, nom nom :P
Illalla Ellu pyysi meitä mukaan lenkille, joten lähdettiin pellolle koirien kanssa. Tällä kertaa otin kamerankin mukaan ja tosi kivoja kuvia sieltä tulikin! Tuli kyllä tehokkaasti lenkitettyä koirat, koska illalla niitä ei enää näkynyt missään, kun molemmat katosivat omiin piiloihinsa nukkumaan :) Lisää kuvia voi katsoa täältä.

Spitzit menee kovaa!

... etenkin tämä :D

Tiltulla on ihan omat muuvit :D

Koko nelikko tuijottamassa Ellun taskuja :D

Dinan ja Tiltun kilpajuoksu :)

Hymyilevä Tassu :)

Ridiculously photogenic Dina ;)

Tassun juoksunäyte :)

Ja taas spitzit kiitää :)

Nana leikkii mallia :D

Göötti-väijytys

Osaa ne göötitkin kovaa mennä :)


Sunnuntaina (28.4.) lähdettiin äitin ja Ellun kanssa iltapäivällä tallille. Otettiin molemmat hevoset kentälle, ensin Siri ratsastettavaksi ja Kaste irtona palloilemaan. Ellu teki meille jokusen esteen, jota hypättiin. Siri oli todella laiskalla tuulella - tietenkin juuri sillä kerralla, kun erehdyin unohtamaan raipankin talliin. Tuli oikeastaan aika huonoja hyppyjä, kun poni ei vain liikkunut riittävästi eteen. Loppuun saatiin kuitenkin pari hyvääkin hyppyä, kun Ellu otti juoksutuspiiskan käteensä ja antoi meille vähän vauhtia. Kummasti Siri heräsi ja alkoi löytyä ihan laukkaakin :)

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin
Meidän kävellessä loppukäyntejä Sirin kanssa Ellu yritti saada Kasteenkin hyppäämään. Kaste ei ollut asiasta kovin innoissaan ja yritti vältellä puomien ylittämistä kaikin tavoin. Taisi se kuitenkin loppujen lopuksi ainakin kävellä puomien yli :D

© Arja Wallin

"Hui, pyöräilijöitä!"
© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin
Lopuksi päästettiin Siri irti ja vaihdettiin satula Kasteelle. Kaste sai siis ratsastajan ensimmäistä kertaa selkäänsä. Ensin vain roikuin hetken, mutta sitten nousin ihan istumaan. Kasteen ilmeestä näki, että vähän jännitti, mutta hienosti se käyttäytyi. Tehtiin vielä toinen selkään nousu (nousin jakkaralta, koska unohdettiin ottaa lyhyempi vyö mukaan ja Kaste on kuitenkin aika paljon Siriä laihempi :D ) ja otettiin muutama käyntiaskelkin. Vähän tuntui horjuvalta, mutta tässä vaiheessa ihan ymmärrettävää. Lopeteltiin siihen ja Kaste sai paljon kehuja!

© Arja Wallin

© Arja Wallin

© Arja Wallin
Illalla lähdettiin vielä koirien kanssa lenkille, taas pellolle, kun siellä on niin kiva juoksuttaa koiria vapaana. Kamerakin oli mukana, mutten jaksanut sen kanssa kovin paljoa heilua, kun koko ajan olisi pitänyt räpeltää asetuksia. Välillä piti kuvata vastavaloon, välillä aurinko meni osittain pilvien taakse, välillä kokonaan ja ylipäätään aina olisi pitänyt säätää asetuksia, kun vaihtaa kohteen Dinasta Nanaan. Nana on niin paljon vaaleampi, että melkein kaikki siitä ottamani kuvat olivat nytkin ylivalottuneita. Dinasta tuli kuitenkin pari tosi kivaa pallon perässä juoksu kuvaa :D


Lenkin jälkeen lähdin ajelemaan Harjua kohti. Matka meni oikein rattosasti ja matkalla pohdiskelin, kuinka nopeasti aika on kulunut; enää viisi päivää Harjussa, sitten puolen vuoden työssäoppimiset, pari hassua viikkoa Harjussa ja sitten se ois siinä. Ja silti tuntuu, kun siitä olisi vain tosi vähän aikaa, kun aloitti Harjussa ja kaikki oli uutta ja jännää.
Toinen asia, mitä tuli pohdittua, on se, kuinka elämä on helpottunut sitä myötä, kun olen saanut ajokortin. Ei tarvitse koko ajan kytätä kelloa, että myöhästynkö bussista tai kuinka monta tuntia seuraavan bussin tuloon on. Ja ennen kaikkea: ei tarvitse matkustaa sitä kamalaa bussimatkaa Harjuun. Välillä tulee sellaisia epätodellisia tunteita, kun pohdin, kuinka vähän aikaa siitä oikeastaan on, kun oli vain bussien varassa. Mutta on se vain ihanaa, kun johonkin lähtiessä voi vain hypätä Rellun kuskin paikalle ja ei tarvitse huolehtia bussi aikatauluista <3

Tänään maanantaina (29.4.) meillä alkoi koulu yrittäjyyden kokeella. Kokeessa annettiin lähtötiedot ja niiden pohjalta piti laatia liiketoiminnan suunnitelma. Yhtään en ollut kokeeseen lukenut, mutta hyvin se kuitenkin tuntui menevän. Ainakin sain jokaiseen kohtaan jonkun verran tekstiä :)
Tauon jälkeen oli yritystaloutta, jossa käytiin läpi viimeinen laskutoimitus eli kuinka kauan menee, että hevonen alkaa tuottamaan ratsastuskoulussa sen jälkeen, kun se on ostettu.
Nyt ruuan jälkeen olisi luvassa ohjausharjoitus, jossa päästään ratsastamaan meidän luokkalaisten ohjauksessa. :)

Random-kuvana maisemakuvan sijaan meidän koira-aidan portilla olevat kyltit :P

P.S. Tein viime viikolla blogiin uuden bannerin, mutta Blogger ei halua toimia yhteistyössä, joten saapa nähdä koska se sitten lopulta ilmestyy blogiin... : /

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti