lauantai 9. marraskuuta 2013

Sadetta, kuraa, pimeyttä ja kiirettä

Taas on kulunut luvattoman pitkä aika viime postauksesta, mutta ei ole ollut intoa kirjoittaa, kun ei ole kuviakaan. Iltaisin tulee niin nopeasti pimeää, että töiden jälkeen tallille ehtiessäni alkaa jo hämärtää. Niimpä arkisin ei voi kuvata ja viikonloppuisin en vain ole saanut ketään kuvaamaan. Niimpä postauksen kirjoitus on päässyt venymään. Pahoittelut siis siitä.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sunnuntaina (20.10.) pidin kotipäivän ja auttelin äitiä pihatöissä. Käytiin myös koirien kanssa lenkillä. Tarkoituksena oli, että oltaisiin menty pellolle kuvaamaan niitä, mutta pellot olikin kynnetty, joten tyydyin nappaamaan jokusen otoksen , kun koirat poseerasivat kannon päällä :)


Maanantaina (21.10.) kävin töiden jälkeen ratsastamassa Sirin. Mentiin kevyt käyntipainotteinen ~5 km maastolenkki. Sirillä oli selvästi virtaa ja se olisi halunnut päästä päästelemään höyryjä. Kovasti se meinaan ehdotteli reippaampaa askellajia, mutta tyytyi kuitenkin kiltisti haluamaani askellajiin. Sirillä oli takana pari vapaata ja totesinkin heti pihasta lähtiessä, että se on kyllä kivempi ratsastaa, kun se on saanut säännöllistä liikuntaa. Koko ajan piti ehdotella kotiin kääntymistä ja keksiä jotain säikyttävää. Kotiin päin ääni tietenkin muuttui kellossa. Mutta ihan kiva lenkki oli joka tapauksessa.

Pakko oli napata kuva, kun harvinaisesti oli lunta maassa :)

Tiistaina (22.10.) ratsastin Laffen töiden jälkeen. Mentiin vain kevyesti puolisen tuntia peräänantoa hakien. Ihan hyviä pätkiä tuli, vaikka Laffella olikin aika paljon keskittymisvaikeuksia, kun oltiin maneesissa ja ovi oli auki.
Laffen jälkeen hain Jennin keskustasta ja suunnattiin Ilolaan. Lähdettiin ensin ajamaan Kasteella. Mentiin ~7,5 km lenkki. Otettiin myös jokunen reipas pätkä, muutama laukkapomppu sieltä tuli, mutta Kaste on hyvin oppinut tiputtamaan laukan takaisin raviksi. Lenkki meni siis oikein hyvin.
Kasteen jälkeen suitsitin Sirin ja mentiin vähän kentälle tuuppailemaan ilman satulaa. Siri oli tosi kivalla ja herkällä tuulella. Ei tehty mitään kovin monimutkaista, kun kentällä oli meidän lisäksi kolme muuta hevosta. Tehtiin ympyröitä ja siirtymisiä askellajin sisällä. Laukkaa ei otettu kuin pari pätkää, kenttä oli niin kova ja Sirikin varoi laukassa niin paljon, että jätettiin laukat lopulta kokonaan pois ja keskityttiin ravin työstämiseen.
Lopuksi Jenni ratsasteli vähän Sirillä ja mä pidin vähän tuntia. Pimeässä ei kuitenkaan nähnyt kovin hyvin, kun ympyrälläkin pystyi katsomaan Jennin istuntaa vain puolen ympyrän verran valon valaistessa. Mutta ihan hyvältä se näytti, joten mitäs sitä enempää pilkkua viilaamaan :D
Noora tuli Keljun kanssa kentälle ja pyysi auttamaan, kun halusi ratsastaa. Keljuhan on vasta 3-v ja sen selässä ollaan oltu vasta jokunen kerta, joten pidin Keljua kiinni Nooran noustessa kyytiin ja talutin Keljua kenttää ympäri. Otettiin muutama pysähdys ja loppuun vielä pari ravipätkääkin. Kelju jopa liukastui osuessaan jäiseen kohtaan, eikä ollut millänsäkään. Varsin fiksu varsa siis :)

Keskiviikkona (23.10.) mulla oli vain Laffen ratsastus töiden jälkeen. Titti pohdiskeli sitä, kun Laffella pitäisi käydä säännöllisesti maastossa, joten päätinkin sitten toteuttaa maastoon lähdön heti samana päivänä. En saanut ketään kaveria mukaan ja ulkona oli ihan järkyttävä tuuli, elikkä varsin hyvät lähtökohdat :D Kyllähän se Laffe esitteli vaikka mitä pomppuja ja loikkia, mutta eipä se hirveästi haitannut, mulla kun on ollut hyvä opettaja (= Siri) :) Ihan kivaa meillä loppujen lopuksi oli, vaikka nopeasti se Laffe keräsi paineet jotain säikkyessään :D

Torstaina (24.10.) lähdin töiden jälkeen tallille, jossa Jenni jo odotteli. Otin ensin Vaavin liikutettavaksi. Juoksutin ensin hetken ja Vaavi toimi oikein hyvin. Naureskelinkin Jennille, että tässä mä juoksutan 3-v. heppaa, joka toimii paljon paremmin ja tottelevaisemmin juoksuttaessa, ku ykskää Harjun heppa, kellä harjoteltii juoksutustunneilla :D Ratsastaessakin Vaavi oli oikein asiallinen. Se oli edellisellä kerralla Pian kanssa tehnyt täyden stopin, eikä ollut suostunut ravaamaan ennen kun Lasse oli tullut juoksutuspiiskan kanssa auttamaan. Nyt ei ollut mistään sellaisesta tietoakaan, vaan Vaavi toimi kuin ihmisen mieli :) Laukatessa oikeaan kierrokseen Vaavi vain nosti aina ristilaukan, mutta osasi aina pukin kautta vaihtaa myötälaukaksi. Hauska ponski :)
Vaavin jälkeen otettiin Siri ja Kaste, Jenni ajoi Kasteella, mä ratsastin Sirillä. Mentiin alkumatka aika reippaasti, kun koitettiin ehtiä ennen pimeää, mutta pimeän kuitenkin yllättäessä piti kotimatka tulla vähän rauhallisemmin. Hepat oli aika reippaina, mutta molemmat tyytyivät pienten vastustelujen jälkeen myös käyntivauhtiin. Kiva lenkki oli :)

Perjantaina (25.10.) oli "heppa-vapaa" sen suhteen, ettei ollut ketään liikutettavaa. Käytiin äitin kanssa kaupassa ja ilta taisi mennä tv:tä katsoessa.

Vähän täytettä kuvattomaan kilometripostaukseen :)
Kuva lokakuun lopulta

Lauantaina (26.10.) lähdettiin Jennin kanssa tallille. Liikutin ensin Vaavin Jennin hoidellessa ja harjaillessa Siriä ja Kastetta. Juoksutin Vaavin ensin ja sillä tuntuikin olevan virtaa. Yleensä se kuuntelee juoksuttaessa niin hyvin ja tottelee hienosti, mutta nyt annoin sen ihan suosiolla laukata usean kierroksen ylimääräistä virtaa pois, kun ei neiti oikein malttanut keskittyä. Lopulta nousin selkään ja ratsainkin Vaavilla oli keskittyminen vähän hukassa. Vähän tuntui myös työnteko kiukuttavan, kun se heitteli pikkupukkeja aina sopiviin väleihin :D Mutta hyvin se kuitenkin lopulta meni ja saatiin tosi kivoja pätkiä. Lopetettiin onnistumiseen.
Mentiin ~7 km ajolenkki Sirillä Kaste perähevosena. Jenni ajoi alkumatkan ja Siri pääsi vähän niskan päälle, joten kotiin päin mun siirtyessä ohjaksiin päätin suosiolla, että kävellään niin kauan, että Siri malttaa kuunnella. Lopulta Sirin tahti muuttui vähän rauhallisemmaksi ja uskallettiin ottaa vähän ravia vielä loppumatkastakin. Kaste käyttäytyi oikein hyvin, mitä nyt alkumatkasta yhdessä ravipätkässä nosti laukkaa ja mun pidättäessä alkoi vissiin kiukuttaa, kun lensi aika tyylikäs pukki :D

Sunnuntaina (27.10.) pidin heppa-vapaan. Käytiin koirien kanssa lenkillä ja illalla vein Jennin Harju-bussille.

Maanantaina (28.10.) pidin "heppa-vapaan". Ilta meni tv:n ääressä löhöillessä.

Tiistaina (29.10.) irtohypytettiin töissä hevosia, joten innostuin sitten Ilolassakin hypyttämään varsoja, kun Pia pyysi Vaavia irtohypyttämään. Niimpä rakensin kentälle kujan ja otin ensin Vaavin. Vaavi oli ihan innoissaan ja hyppäsi tosi hyvin. Innoissaan se oli myöskin taskussani olevista porkkanoista, joita se oppi nopeasti tulemaan hakemaan luvan saatuaan. Harmitti kyllä, ettei sattunut kameraa tai videokameraa mukaan, sen verran hienoa askelta Vaavi esitteli ja hypytkin oli varsin hienoja.
Seuraavaksi otin Kasteen hyppäämään. Odotukset ei olleet hirveän korkealla, kun muistelin viime kevään esteharjoituksia, joissa sen sai juuri ja juuri kävelemään esteen yli. Kaste kuitenkin yllätti positiivisesti ja hyppäsi niin hienosti! Jälleen harmitti kameran puuttuminen, olisihan siitä pitänyt saada todistusaineistoa :) Kasteelle en nostanut esteitä niinkään isoksi, mitä Vaaville (ehkä ~70 cm okseri lopussa), mutta loppuun päätin kuitenkin jättää ensimmäisen esteen pois ja nostaa jälkimmäisen ristikosta ~50 cm pystyksi. Ja Kastehan hyppäsi sen niin hienosti! Hieno Kaste!
Olin ajatellut käydä vielä Sirin kanssa kävelyllä, mutta juuri Sirin harjattuani alkoi sataa, joten päätin olla sokerista ja antaa Sirille vapaapäivän :P

Keskiviikkona (30.10.) suuntasin taas töiden jälkeen Ilolaan ja lähdin ensin liikuttamaan Vaavin. Juoksutin ensin ja koska ei lapsosella tuntunut virtaa olevan, nousin selkään. Vähän oli ratsastaessa keskittymisvaikeuksia, kun pihan tapahtumia piti tuijotella. Menon rauhoituttua siellä myös Vaavi malttoi keskittyä ja tuli hyviä pätkiä. Huvitti vain, kun yhdessä laukannostossa istuin vähän huonosti ja Vaavi ilmoitti siitä heti pienellä pukilla :D Se on aika pikku-vanha :)
Sirin kanssa käytiin maastakäsin kävelyllä otsalampun valossa. Meillä oli hienot viritykset: ratsastusheijastinloimi oli heijastinrintaremmillä ja loimivyöllä köytetty Sirin selkään, ei oltu ehkä kaikkein tyylikkäimmillämme, mutta ainakin näyttiin :D Käveltiin ~2,5 km lenkki ja kaikki meni oikein hyvin. Siri kyllä huokaili siihen malliin, ettei ihan ollut mielissään ohjelmasta, mutta namit, joita sai aina silloin tällöin, auttoivat vähän asiaa :D

Torstaina (31.10.) pääsin työaikana Laffella maastoon Titin ja Ninan seuraksi. Lenkki alkoi vähän huonosti, kun meidän oli odoteltava ja väistettävä paria kuorma-autoa ja kun päästiin liikkeelle, perästä tuli vielä yksi auto. Se oli ilmeisesti Laffelle liikaa, koska auton yrittäessä ohittaa Laffe sai hirveän pukittelukohtauksen. Auto yritti vielä kerran tulla ohi, kun sain Laffen hetkeksi kuriin, mutta uuden pukittelusarjan ja tielle poikittain hyppäämisen jälkeen autoilija päätti odottaa, että väistämme sivutielle. Niimpä ei auttanut kuin ottaa ravia (tosin Laffe tuli jännittynyttä minilaukkaa välillä pukitellen), että päästiin sivutielle. Auton mentyä ohi Laffe vielä pukitteli muutaman kerran, mutta kun pääsin ratsastamaan reippaasti eteenpäin pidemmän pätkän ravia, Laffen paineet hellittivät ja loppulenkki sujui rauhallisemmissa merkeissä.
Illalla en lähtenyt Ilolaan, käytiin äitin kanssa kaupassa ja ilta meni tv:n ääressä.

Laffen jo rauhoituttua vähän matkan päässä kotoa

Perjantaina (1.11.) taas töiden jälkeen Ilolaan. Ensin liikutin Vaavin, mutta ei ole kyllä mitään hajua mitä tehtiin. Taisin vain juoksuttaa, kun ei ole tarkempaa muistikuvaa.
Sirin kanssa käytiin maastakäsin kävelyllä otsalampun valossa. Harjoiteltiin lätäköihin kulkemista, kun se alkuun oli Sirille niin kamalaa. Nameilla oli kuitenkin kumma vaikutus ja pian Siri jo loiskutteli lätäköihin kiltisti, niin kauan kun sai namin aina palkaksi :D
Kasteen kävin myös juoksuttamassa liinan päässä. Kiltistihän se Kaste juoksi, mutta vähän se tuntui turhalta meistä molemmista, kun Kaste toimii niin hyvin irtonakin. Niimpä päästinkin sen lopuksi irti, muttei ehditty tehdä töitä kuin käynnissä, kun kentälle jo tuli toinen hevonen ja päätettiin lopettaa siihen.

Lauantaina (2.11.) mulla oli varsapäivä. Oltiin Ellun kanssa yhdessä tallilla ja oltiin ajateltu ratsastaa Kasteella ja ottaa Siri kentälle hengailemaan. Suunnitelma kuitenkin muuttui, kun kentällä olikin toinen hevonen, joten päätettiin jättää Siri talliin ja lähteä kokeilemaan onneamme Kasteen kanssa ekaa kertaa ratsain maastoon. Mä ratsastin ja Ellu talutti. Käveltiin noin 20 min lenkki (~2,5 km) ja Kaste käyttäytyi oikein mallikkaasti. Puolimatkassa se näytti vasta tajuavan, että sen selässä keikkui joku, koska silloin kääntyi korvat taaksepäin ja Kaste selvästi jäi pohtimaan: "heetkinen..." :D Loppumatkasta otettiin vähän ravia ja sekin tuli niin mallikkaasti että! Kotinurkilla Ellu vielä päästi meidät irti ja tultiin ilman talutusta loppumatka. "Noh, kun tää ei nyt tuntunut Kasteelle olevan mitenkään ihmeellistä, niin ens kerralla ratsastetaan molemmilla hevosilla ja katotaan mitä tapahtuu" Ellu totesi :) Hieno hieno Kaste!

Kännykkäkuva selästä käsin :)

Todistusaineistoa, että käytiin maastossa :)
© Elina Puonti
Kasteen jälkeen ratsastin vielä Vaavilla, tällä kertaa en juoksuttanut ennen ratsastusta, vaan suoraan selkään vain. Kentällä oli meidän lisäksi kaksi hevosta, joka aiheutti Vaaville hieman keskittymisvaikeuksia. Lauran lähdettyä kesken kaiken Vaavi meinasi hermostua, mutta rauhoittui kuitenkin nopeasti. Ellu lupasi hengailla Sirin kanssa kentällä niin kauan kuin menen Vaavilla, mutta muutti mieltään, kun sadevesi alkoi mennä vaatteista läpi. Niimpä jäätiin kentälle kaksistaan Vaavin kanssa. Mutta Vaavi ei hämmästyksekseni ollut Sirin lähdöstä millänsäkään. Kerran se hirnahti perään ja pari päänravistelu-pomppua teki, mutta sen jälkeen se keskittyi paremmin kuin muiden ollessa kentällä. Saatiin tosi kivoja pätkiä ja laukatkin nousi niin hienosti. Kauaa ei siis tarvinnut kentällä pyöriä, kun päästiin lopettamaan hyvään pätkään.

Sunnuntaina (3.11.) olin tosi laiskalla tuulella pitkälle iltapäivään. Makasin vain tv:n ääressä, kunnes äitin mulkaisut saivat nousemaan ylös ja imuroimaan. Sen jälkeen innostuin siivoamaan pitkästä aikaa huonettani, se on kyllä kumma, miten kaikki turha enemmän ja vähemmän tarpeellinen kertyy hyllyille ja pöydille. Mutta nyt on taas siisti huone, ehkä sen nyt jaksaisi pitääkin siistinä vähän pidempään.
Illalla kävin heittämässä Jennin bussille Harjuun.

Dina oli illalla vähän väsynyt ja oli niin suloinen, että oli pakko napata kuva <3

Maanantaina (4.11.) kävin töiden jälkeen Ilolassa. Lähdettiin Matin kanssa liikuttamaan Siri ja Kaste, Kaste ajaen ja Siri perähevosena. Mentiin ~7 km lenkki, välillä aika reippaastikin, kun Kasteella oli virtaa. Kotiin päin löytyi kyllä virtaa Siriltäkin, sai ihan kunnolla vetää vastaan, ettei Siri rynninyt Kasteen ohi. Mutta lenkki meni hyvin, eikä pimeys tai tihkusadekaan haitannut menoa.
Sitten oli vielä Vaavin liikutus. Olin sen verran märkä päivän sateiden jäljiltä ja illan viiletessä oli aika vilpoista, joten päätin vain juoksuttaa Vaavin. Vaavilla oli keskittyminen ihan jossain muualla, kuin juoksuttajassa, mutta se kuitenkin totteli ihan hyvin. Juoksutin aika kauan, kun yritin saada Vaavin keskittymistä muhun. Lopulta se alkoi rentoutua ja kuunnella paremmin, jolloin lopetettiin ja käveltiin kenttää ympäri loppukäynneiksi. Vaaville tuli ihan hiki pintaan, joten se pääsi loimi päällään yöpuulle.

Tiistaina (5.11.) pidin "heppa-vapaan". Käytiin äitin kanssa kaupassa ja ilta meni tv:tä katsellessa.

Keskiviikkona (6.11) lähdin töiden jälkeen Laffen kanssa maastoon. Kaikki meni oikein hyvin niin kauan, kunnes Laffe näki pellolla sumun keskellä kaksi peuraa. Se jännittyi ja pörisi ja pomppi, eikä suostunut liikkumaan eteenpäin. Jokusen kerran se ehdotti kotiin päin kääntymistä, välillä se lähti vain peruuttamaan ja jossain vaiheessa lensi peräkin. Onneksi ei tullut autoja, koska siinä keskellä tietä pomppiessamme olisi voinut olla vähän haastavaa koittaa väistää mihinkään suuntaan. Kymmenisen minuuttia tapeltiin siinä, kunnes Laffe lopulta suostui jatkamaan eteenpäin. Se oli jännittynyt ja oli näkevinään mörköjä joka paikassa. Mentiin vähän matkaa vielä eteen päin ja käännyttiin sitten kotiin päin. Kun arvelin Laffen rauhoittuneen sen verran, että se pysyisi hanskassa ravissakin, siirryttiin raviin. Ravattiin aika pitkä pätkä ihan reipasta ravia, jonka jälkeen Laffe vähän rauhoittui. Loppumatka sujui onneksi kommelluksitta.
Laffen jälkeen suuntasin Ilolaan ja liikutin ensin Vaavin. Juoksutin ensin ja sitten nousin selkään. Ensin Vaavi koitti vähän protestoida, mutta alkoi kuitenkin nopeasti keskittyä, kun protestoinnista ei ollut hyötyä. Laukat nousi yllättävän hyvin ja Vaavi oikein innostui. Yleensä ollaan vain nostettu laukka ja laukattu muutama askel uralla, mutta nyt saatiin laukka säilymään ympyrän verran. Hieno Vaavi!
Vaavin pois hoitamisen jälkeen suuntasin alatalliin. Matti oli jo päivällä käynyt liikuttamassa Sirin, joten mulle jäi Kasteen liikutus. Päätin irtojuoksuttaa sen, mutta koska kentälle lähti juuri hevosia jäin vielä miettimään sitä. Harjattuani Kasteen päätin selvittää ja lyhentää sen hännän. Olin järkyttynyt, kun sen häntä oli niin paksu, yleensä saan hännän selvitettyä ~10 minuutissa (kiitos Harjun letitystuntien ja vinkkien), mutta kampa ei mennyt hännästä läpi kokonaan, joten ei auttanut kuin selvittää tuppo kerrallaan. Puoli tuntia taisin hännän kanssa tapella, mutta sain sen selvitettyä ja lyhennettyäkin. Pakko oli lyhentää häntää, kun laahasi ainakin kymmenen senttiä maassa. Samantien päätin vielä tehdä saman käsittelyn Sirin hännälle. Siihen mennessä kenttä tyhjeni, joten lähdettiin Kasteen kanssa kentälle. Kasteella olikin kunnolla virtaa, sen verran spurttaili ja pukitteli. Hoidin Kasteen pois ja harjailin Siriltä vielä karvat suoraksi, kun se oli kuivunut hikilenkkinsä jäljiltä.

Torstaina (7.11.) kävin töiden jälkeen tallilla. Lähdettiin Matin kanssa ensin liikuttamaan Siri ja Kaste. Matti ajoi Kasteella ja mä ratsastin Sirillä. Mentiin ~7 km lenkki, muutama reippaampikin pätkä. Siri oli oikein kivalla tuulella, kun oli eilen käynyt Matin kanssa ajolenkillä päästelemässä vähän höyryjä (oli kuulemma mennyt mittarin mukaan ravissa 1.30 min / km, 1.25 min / km kiitolaukassa :D ). Se oli pirteä ja halusi tiukasti pysyä Kasteen perässä, mutta ei ollut lainkaan yrittämässä ohi, edes kotiin päin. Alkumatkasta Siri tarjosi koko ajan laukkaa pyytämättäkin, kotiin päin se tuli mielummin montea. Oli kyllä hauska tuntea, että kyllä se Siri näköjään osaa myös pidentää askeltaan, eikä vain tihentää, sen verran pitkiä askelia se harppoi Kasteen perässä. Oli oikein hauska lenkki, eikä häirinnyt, vaikka alkoikin jo hämärtää.
Liikutin vielä Vaavin, vähän aikaa arvoin menisinkö selkään, mutta päädyin kuitenkin juoksutukseen. Kenttä oli tyhjä, joten päätinkin irtojuoksuttaa Vaavin. Vaavilla oli keskittyminen ihan muualla alkuun ja sieltä tuli varsin pörheää ja näyttävää liikettä. Vähän rauhoituttuaan alkoi Vaavin pää pikkuhiljaa laskea ja se tuli kiltisti kutsuttaessa luokse, kun annoin sen pysähtyä. Tehtiin vielä joitain harjoituksia maastakäsin, että saatiin loppukäynnit spurttailun jälkeen.

Perjantaina (8.11.) hevoset oli töissä ihan sekaisin ja näinkin kaviot vähän turhan lähellä silmien tasolla kahteen kertaan, kun ensin Groza ja myöhemmin vielä Dude päättivät ottaa vähän paineita ja riuhtoivat itsensä pukitellen irti. Etenkin Duden pukittaessa suoraan naaman edessä hyppäsi kyllä kieltämättä sydän kurkkuun. Mutta sellaista se on, onneksi ei käynyt mitään ja loput hevoset oli suht rauhallisia.
Illalla en enää lähtenyt Ilolaan tallille vaan käytiin äitin kanssa kaupassa ja ilta meni tv:tä katsoessa ja koneella.

Tänään lauantaina (9.11.) kävin aamupäivällä koirien kanssa lenkillä. Hauvoilla oli hurjan hauskaa, ainakin Dinalla, sen verran isot hepulit se sai kun tultiin kotiin :D
Puolilta päivin lähdettiin Itikseen, mun piti löytää mekko valmistujaisiin. Löysinkin kivan mekon, tosin aika pitkään piti pohtia kahden mekon välillä. Ne olivat saman malliset, kuvio oli vain erilainen. Lopulta päädyin mustapohjaiseen ruusukuvioiseen mekkoon ja en kadu :) Mekon siis löysin Haloselta ja sieltä löytyi myös ylioppilaslakki ja musta bolero mekon kanssa. Käytyämme syömässä ja kierrettyämme ties kuinka monta kenkäkauppaa päädyimme takaisin Haloselle ja sieltä löytyi pitkän harkinnan jälkeen vielä kengätkin. Kuvia asusta saatte sitten valmistujaispäivältä ;)

Erittäin epätarkka ja tärähtänyt kuva tän päivän lenkiltä, mutta niin suloinen <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti