maanantai 26. tammikuuta 2015

Tarinoita Tuutikista - osa 1

Kuten ehkä tiedättekin, olen tuntenut Toon jo pikkuvarsasta saakka. Sen emä oli minulla ylläpidossa Toota edeltävänä kesänä ja talven vuokrailin Goldia ja odotin innolla varsan syntymistä. Toon synnyttyä aloin kuitenkin syksyllä ratsastamaan Siriä ja Goldi ja varsa jäivät minun osaltani vain hevosiksi, joita näki päivittäin tallilla. Vanhoja kuvia selaillessani hämmästyin, kuinka paljon kuvia minulla Toosta onkaan. Keräilin kuvia yhteen kansioon ja vaikka huonoja kuvia tuli karsittua aika rajulla kädellä, jäi kansioon yli 200 kuvaa. Eniten kuvia löytyy varsa-ajoilta, mutta myös myöhemmin Too on sattunut kameran eteen tasaisin väliajoin. Päässäni alkoi muhia ajatus Toohon liittyvästä postaussarjasta ja tässä olisikin sarjan ensimmäinen osa, jossa perehdytään aikaan ennen Toota.Eleltiin kevättä 2010, kun Maria odotteli varsaa syntyväksi tammalleen Ticketyboo aka Tiku, varsan isä oli Diamond Circle, sama ori, joka oli Tikun aiemman varsan, Quintana Roon isä. Varsominen ei kuitenkaan mennyt kuten oppikirjoissa ja varsa ei selvinnyt hengissä. Tammavarsa olisi ollut kovin kaunis päämerkkeineen, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Pari päivää myöhemmin emätammakin oli pakko lopettaa, kun ei sen tila lähtenyt paranemaan varsan jäljiltä. Maria päätti, ettei teettäisi ainakaan vähään aikaan yhtään varsaa. Samoihin aikoihin Tikun pihattokaveri, Goldi tuli kuitenkin kiimaan. Hetken mielijohteesta Maria päätti kuskata Goldin Loviisaan siemennettäväksi Diamond Circlellä. Goldi tuli kerrasta tiineeksi ja sitten jäätiin odottelemaan varsan syntymistä.

Lv-t Ticketyboo
Sukupostista lainattu kuva

Lv-o Diamond Circle
Sukupostista lainattu kuva

Lv-t Goldi Hackstable Lappee 10.7.2005
Sukupostista lainattu kuva

Pari päivää siemennyksen jälkeen Goldi lähti Pornaisiin laitumelle Sirin sekä conn-t Ronjan ja sh-r Mussen kaveriksi. Minä olin luvannut maksaa Goldin laidun maksut, joten Goldista tuli mun kesäheppa. Goldi osasi ratsain perusasiat, mutta sitä ei oltu liikutettu lähes lainkaan ennen laitumelle tuloa. Niimpä aloiteltiin varovasti toisiimme tutustuminen. Alkuun tein paljon maastakäsin Goldin kanssa, mutta pian uskaltauduin nousemaan selkäänkin. Satulana meillä oli Sirin rungoton ja suitsina käytettiin Siriltä lainattuja kuolaimettomia bitless bridle -suitsia. Goldi toimi niillä moitteettomasti, koska oli niin herkkä päästään. Maastoiltiin paljon käynnissä ja ravissa, loppukesästä uskaltauduin ottamaan ekat laukatkin. Goldin kanssa oli mukavan rentoa harrastaa, se kun ei pelännyt mitään ja oli todella luotettava ja varma maastoratsu.

Maastakäsin lenkillä, samana päivänä ratsastin Goldilla ekaa kertaa
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

Maastoon menossa
© Jenni Wallin

Maastossa
© Jenni Wallin

Kentällä laitumen lähellä
© Jenni Wallin

Syksyllä lähdin opiskelemaan Harjuun ja Goldi jäi laitumelle. Se onnistui kuitenkin riehumaan jalkansa rikki jäätyään yksin laitumelle, jolloin se meni ihan kolmijalkaiseksi ja Marian oli haettava se takaisin kotiin parantelemaan jalkaansa. Jalka onneksi parantui nopeasti ja ilman eläinlääkärin käyntiä. Sovittiin Marian kanssa, että jatkan Goldin vuokraamista, kengitysten hinta toimi vuokrana. Viikothan olin Harjussa, mutta viikonloput ja lomat tuli touhuttua Goldin kanssa. Maastoiltiin paljon ja välillä käytiin kentälläkin. Kun maha kasvoi niin isoksi, ettei satula enää istunut, ratsastelin kevyemmin ilman satulaa. Pian Goldi saikin jäädä kokonaan mammalomalle ja sitten jäätiin odottelemaan varsan syntymistä.

Ilman satulaa maastoilua 09/2010
© Arja Wallin

Maastoilua 10/2010
© Arja Wallin
Maastoon lähdössä 01/2011 (huomatkaa nimikkohuopa, jonka tilasin Goldille joululahjaksi)
© Jenni Wallin

01/2011
Maastossa 01/2011
© Jenni Wallin
Kentällä ilman satulaa 02/2011
© Jenni Wallin

Kentällä ilman satulaa 02/2011
© Jenni Wallin
Kentällä viimeisiä köpöttelyjä ennen mammalomaa 03/2011
© Jenni Wallin
30.4.2011 aamuyöllä Goldi varsoikin terveen ja kauniin tammavarsan, jolla oli täsmälleen samat merkit, kuin Tikun menehtyneellä varsalla. Diamond Circlen muiden varsojen kuvia selaillessakaan ei ole sattunut muita samoilla merkeillä varustettuja varsoja, mistä lie juuri tämä varsa oli päättänyt haluavansa syntyä juuri tähän talliin. Kahdesti.

Too päivän ikäisenä

Pikku-Too


1 kommentti:

  1. mukava postaus ! :D blogissani on teille haaste: http://zoegaii.blogspot.fi/2015/01/20-faktaa-zokosta-rollasta.html

    VastaaPoista