perjantai 3. helmikuuta 2012

Maastolenkki Konifantilla, seikkailua Helsingissä ja ihana flunssa...

Sunnuntaina lähdettiin päivällä tallille ja vuorossa oli varsatreenit. Valjastettiin Siri ja Kaste ja yritettiin saada Matin joululahjaksi saatua sykemittaria toimimaan Sirillä, mutta ei se löytänyt sydäntä. Onkohan Siri kummitus? :D
Kaste irtojuoksutuksessa lauantaina
Päädyttiin lähtemään liikkeelle sellaisella kokoonpanolla, että Matti ajoi Sirillä edellä, mä ajoin Kastetta perässä ja Ellu talutti. Kaste meni tosi hienosti, ihan kun olisi aina kärryjä vedetty. Suurimman osan matkasta Ellu istui kärryissä mun vieressä ja pomppas kävelemään Kasteen vierelle vain silloin kun vastaan tuli muita hevosia tai tie muuttui tosi raskaaksi. Otettiin jo aika paljon ravipätkiäkin ja Kaste ravaili tosi hienosti Sirin perässä, vaikka vilkuilikin aina välillä Sirin ohi, että pitäisikö koittaa ohittaa. Mutta meni kyllä niin hienosti, että kyllä Kaste tosiaankin ansaitsi palkkaporkkanansa siltä reissulta!
Siri 01/2012 tarhassa möllöttämässä
Tallilla vaihdettiin sitten Sirille valjaat ja koppakärryt perään ja sitten lähdettiin Ellun kanssa ajelemaan Matin jäädessä pesemään Kasteen jalkoja. Ilmeisesti Kasteelta on nyt sitten mutarupi parantunut :)
Siri oli aika reippaalla päällä, eikä kyllä tarvittu kertaakaan piiskaa, jonka Ellu otti mukaan, että saadaan se kulkemaan yhtä reippaasti kotoa poispäin kun mitä se kotiinpäin kulkee. Jarrut oli kyllä vähän hukassa, koska aina käyntiin siirryttäessä siirtymiseen meni monta kertaa enemmän aikaa kuin yleensä.
Huurteinen heppa lenkin jälkeen
Kotiinpäin tultaessa Ellu pääti, että nyt mennään rauhassa kotiin ja ei anneta vain posottaa täyttä vauhtia kotiin, niin kuin Matilla vähän on tapana Sirillä ajaessa. Aina jos Siri yritti siirtyä raviin omin lupinensa, se joutui peruuttamaan. Kääntöpaikalta ensimmäinen kilometri taisi mennä kävellessä, mutta sen jälkeen Ellun pyytäessä ravia, pystyi vauhtia säätelemään helposti ja Sirikin tyytyi pikkuhölkkään. Loppumatkasta mä pääsin takasin ohjaksiin ja kyllä sen eron huomasi siihen kivikovaan suuhun, josta se piti menomatkalla kiskoa käyntiin. Nyt pystyi ihan pienillä pidätteillä säätelemään vauhtia ja käyntiin siirtyminenkin tapahtui täsmälleen siinä, missä sitä pyysi.
Huurteinen heppa valjaineen
Tallin pihassa meillä oli valjaista purettavana huurteinen heppa :) Ellun kanssa naureskeltiin, että tämä antaa ihan uuden merkityksen sille, että sanoo "ottaisin yhden huurteisen" :D


Maanantaikin oli siis vapaata next step-messujen takia, johon ei tarvittu koko luokkaa Harjun ständiä pystyttämään. Niimpä oli tallipäivä.
Kimman Kipinä aka "Kipinä, Konifantti" 01/2012
Lähdettiin Ellun kanssa Sirillä ja Kipinällä maastoon. Oli kyllä tosi kiva päästä ratsain maastoon näin pitkästä aikaa. Viimeksi varmaan olen käynyt maastossa joskus syksyllä Sällillä. Kipinä oli ihan kiva, vaikka sitä saikin pidätellä aika paljon, kun Siri mateli edessä. Ekassa ravisiirtymisessä meinasi tulla kunnon pomppu eteenpäin, mutta pidätteillä asetuttiin ravailemaan niin nätisti. Ellu laukkaili koko ajan Sirillä lyhyttä laukkaa, josta Kipinä alkuun kuumui, mutta ymmärsi kuitenkin jossain vaiheessa, ettei olisi mahtunut laukkaamaan Sirin perässä. Yritettiin me Kipinän kanssakin laukata Rölliin menevällä tiellä, mutta eka laukannosto päättyi hirveään syöksyyn Sirin takamukseen ja siitä jatkettiin sitten kiitoravilla. Sitten ei enää laukka noussutkaan ollenkaan, kun suora loppui kesken. Yritettiin vielä toisen kerran, mutta jälleen Siri meni Kipinälle liian hitaasti ja jäätiin kiitoraviin.
Röllistä jatkettiin metsäpolkua pitkin ja Kipinästä kyllä sinänsä huomasi, ettei sillä ole poluilla ratsasteltu, sen verran kömpelöä sen meno siellä lumihangessa oli. Hienosti se kuitenkin seurasi Siriä vaikka vähän säikkyikin kun oksat osuivat mun tai Ellun takkiin. Polun toisessa päässä oli puita kaatunut polulle, joten siitä ei päässyt kulkemaan. Niimpä piti kiertää metsän kautta ihan umpihangessa, mikä ei kyllä Kipinää näyttänyt haittaavan. Jälleen mentiin niin kiltisti Sirin perässä vaikka jatkuvasti niiailtiinkin kun ei meinattu pystyssä pysyä. Polulta kun päästiin tielle, otettiin parit ravipätkät, joissa Kipinä tuntui kyllä tosi kuumalta ja se tuntui ihan kunnolla harkitsevan Sirin ohittamista. Sain sen kuitenkin pysymään hallinnassa, koska ravipätkät olivat kuitenkin suht lyhyitä. Jatkettiin sitten auraamatonta tietä takaisin Röllin risteykseen ja enää Kipinä ei tuntunut niin tyytyväiseltä polulla kulkemiseen. Se tuntui kuumuvan aika paljon, mutta pysyi kuitenkin käynnissä käsissä. Auratulle tielle päästyämme otettiin vielä muutama ravipätkä, jossa Kipinä oli enemmän ja vähemmän hanskassa. "Päätielle" päästyämme päätettiin jatkaa käynnissä ja antaa Kipinän vähän rauhoittua. Vähän ennen ekaa risteystä Mari tuli Leevillä meidän takaa ja halusi ohi. Kipinä ei ollutkaan ihan samaa mieltä vaan rupesi potkimaan ja peruutti melkein Leevin päälle. Niimpä jatkettiin risteykseen asti, jossa väistettiin sen verran, että Leevi pääsi ohi. Se ärsytti Kipinää kauheasti ja se potki sitten ilmaa äkäisesti. Se oli ilmeisesti sitä mieltä, että kun se joutuu itse matelemaan Sirin perässä niin sietäisi Leevinkin. Loppumatka sitten käveltiin, koska Kipinä kävi niin kuumana Leevin ohituksen jälkeen. Se kuitenkin rauhoittui pikkuhiljaa ennen tallille saapumista, vaikka ilmeisesti lähetti sanattomia viestejä Sirille, koska Siri rupesi huolestuneena seilaamaan edes takaisin tien reunasta reunaan ja vilkuilemaan Kipinää huolestuneena. Ilmeisesti halusi estää Kipinän ohittamis yritykset, ettei vahingossakaan joudu uudestaan maastoon vaan sen takia, että toi typerä kakara tuolla takana ei älyä pysyä siellä takana :D Päästiin sitten ihan kunnialla tallille ja hoidettiin hevoset pois.
Iikku kertoi kivoja juttuja Kipinästä, ja olin kyllä tyytyväinen ettei kertonut niitä ennen lenkkiä. Muuten ei olisi välttämättä ollut ihan noinkaan turvallinen olo. Kipinä oli mm. edellisenä päivänä kiidättänyt omistajansa kärryjen kanssa kotiin ja joskus kuulemma rynninyt Jaminkin ohi maastossa. Siihen nähdenhän toi meiän lenkki meni ihan hyvin, koska hevonenkin oli kuitenkin hallinnassa vähintään 90% lenkistä :D
Ellu haki Kasteen sisään, mutta totesi sen saavan viettää vapaapäivän kun meni edellisenä päivänä niin superhienosti. Niimpä lähdettiin kotiin.

Tiistaina oli sitten Helsingin messukeskukseen meno. Mä oon Helsingissä niin vähän liikkunut, että olin iloinen kun Malla lupautu tulemaan näyttämään mulle reitin messukeskukseen kokeensa jälkeen. Niimpä matkustelin bussilla Kamppiin ja sieltä jatkettiin sitten Mallan kanssa rautatieasemalle ja junalla Pasilaan. Mä kun olen koko ikäni tuolla mettässä asunut, niin tää oli eka kerta kun matkustin junalla :D
Pasilasta sitten käppäiltiin messukeskukseen ja päädyttiin pohjoisportille. Sieltä soittelin meiän luokkalaisille, jotka neuvoivat etsiytymään eteläiselle portille, josta sitten tulisivat hakemaan mut Harjun ständille. Sinne kun löydettiin, kiitin Mallaa avusta ja lähdin sitten Sofian ja Anskun kanssa messualueelle.
Siellä sitten istuskelin neljä tuntia Harjun ständillä hymyilemässä ohikulkijoille ja tarjoilemassa karkkia ja kyselemään kiinnostaako hevosala. Kauhean paljoa ei porukkaa siellä käynyt ja kahden jälkeen alkoi koko messualue hiljetä sen verran, ettei enää loppuaikana kovin moni edes käynyt Harjun ständillä. Messualuetta olisi saanut käydä kiertelemässä, mutta mä en jaksanut kun yhen kerran lähteä Patrician seuraks kattomaan musiikkiesitystä NRJ-stagelle. Melko tylsää siellä messuilla oli, mutta saatiin sitten lupa lähteä puolisen tuntia aiemmin, koska messuilla ei enää siinä vaiheessa tainnut ketään olla ja seuraavana päivänä oltaisiin saatu tulla puoli tuntia myöhemmin, mutta bussien takia sovittiin, että tullaan ihan samaan aikaan.
Niimpä sitten junalla takaisin Helsinkiin ja sieltä lähdin sitten suunnistamaan Kamppiin. Seurasin Anskua ja Sofiaa juna-asemalla, joten tultiin sitten ulos eri paikasta, kun mistä sisään menin Mallan kanssa. Niimpä menin sekaisin ja lähdin sitten väärään suuntaan, kun olin varma, että Kamppi sijaitsee siellä. Risteykseen päästessäni totesin olevani kyllä väärässä paikassa ja käännyin takaisin ympäri. Sitten seurasinkin Kamppi-kylttejä, kunnes näin itse kauppakeskuksen. Kiersin ilmeisesti vähän pitempää reittiä ja yhden rakennuksen toiselta puolelta kuin aamulla, mutta pääasia oli, että löysin sinne Kamppiin :) Ja bussissa istuin 16.45, jolloin meidän olisi vasta pitänyt päästä messuilta.

Keskiviikkona lähdin sitten aikaisemmalla bussilla Kamppiin, koska Mallalla alkoi koe klo 12 ja halusin mennä samalla bussilla. Bussi hajosi vähän ennen Kamppia, joten jatkettiin loppumatka kävellen. Käytiin Kampissa kaupassa ja sitten Malla huolestuneena kyseli osaanko nyt reitin rautatieasemalle, koska hänen täytyy nyt lähteä koululle. Vastasin osaavani ja lähdin sitten suunnistamaan sinne päin. En ollut ihan satavarma reitistä ja meinasin jo lähteä kulkemaan samaa reittiä, mitä tulin edellisenä päivänä takaisin, kunnes näinkin jo juna-aseman. Työvuoron alkuun oli melkein tunti vielä, joten kävin rautatieaseman lähellä sijaitsevassa McDonald'sissa syömässä ja matkustin Pasilaan samalla junalla kuin edellisenäkin päivänä. Messukeskukseen löysin ihan helposti ja siellä odottelin muita meidän työvuorolaisia ja sitten soiteltiin aamuvuorolaisille, että tulevat hakemaan meidät. Meidän seurana Harjun ständillä oli tänään opo, kun edellisenä päivänä oli yksi toimistotäti. Opo oli laittanut pystyyn suitsien kokoamiskilpailun, jota sitten kävi kokeilemassa aika moni päivän aikana. Oli hauska katsella kun ihmiset, jotka kertoivat harrastaneensa ratsastusta joskus ennen muinoin, muistelivat kuinka ne suitset kootaan. Kaikki yrittäjät osasivat koota suitset edes suht oikein ja pääsivät osallistumaan arvontaan. Aika äkkiä messualue taas hiljeni, mutta kyllä porukka ehkä vähän pidempään messuilla viihtyi kun edellisenä päivänä. Puoli neljältä ei messuilla tainnut enää kovin paljoa porukkaa olla, joten päätettiin pistää kamat kasaan ja lähteä Harjua kohti, kun muutkin alkoivat purkaa ständejään.
Matka Harjuun olikin sitten oikein ratkiriemukas, koska autossa oli takaikkuna rikki ja ikkunassa oli 5 cm rako, josta motarilla mennessa tuuli aika kivasti sisään. Ensimmäinen puoli tuntia vain täristiin takapenkillä, kunnes etupenkillä huolestuivat ja ehdottivat, että yritetään teipata ikkuna maalarinteipillä kiinni. Teippi oli kuitenkin liian kapeaa, eikä edes pysynyt ikkunassa kiinni. Keksittiin kuitenkin tunkea rakoon kaulahuivi, joka auttoi edes vähän, enää ei tuulta huomannut niin selvästi, mutta vedon kyllä huomasi. Porvoon jälkeen oli tapahtunut joku onnettomuus, joten siinä ajettiin sitten kaksi kilsaa kävelyvauhtia. Haminassa käytiin kaupassa ja jatkettiin sitten Harjuun. Harjussa purettiin tavarat toimistoon ja sitten päästiin kämpille lämmittelemään.
Shet-r Ilke
Tiia soitteli ja pyysi kuvailemaan Ilkeä, ja vaikken pitänyt itseäni ihan viisaana suostuessani, sanoin syöväni ensin ja tulevan sitten. Olin juuri ehtinyt lämmetä oikean jalan varpaita lukuunottamatta, eikä se -20 asteen pakkaseen lähtö ehkä ollut kaikkein viisain veto. Tärisin tunnin maneesissa Tiian juoksuttaessa Ilkeä. Vähän räpsin jotain kuviakin, mutta niistä ei kovin ihmeellisiä tullut kun olin itse niin jäässä ja Ilken temppuillessa. Sain kuitenkin manuaaliasetukset toimimaan taas, vaikka Ilke oli yhä turhan tumma kuvattavaksi noin vähässä valaistuksessa (oltiin uudessa maneesissa). Tiian lähtiessä hoitamaan Ilkeä pois mä karkasin kämpille kuumaan suihkuun, jossa viihdyinkin varmaan 40 min ja silti olin vielä vähän kohmeessa loppuillan koneella istuessani.

Torstaina eli eilen olikin sitten riesana aika mukava flunssa. Aamulla oli vielä varsanopetusta ja tallissa ope vilkaisi mittaria ja sanoi: "eihän siellä ole kun -27, eiköhän lähdetä ajamaan varsoilla!". Saatiin kuitenkin ope ylipuhuttua ja lähdettiin pihatolle harjaamaan tämän kesäisiä varsoja. Ope oli matkalla vielä sitä mieltä, että sieltä tullessa lähdetään ajamaan 2-vuotiaat varsat, mutta muutti mielensä kun tunsi kylmän viiman kasvoillaan peltosuoralla pihatolle kävellessä. Harjailtiin sitten varsat, laitettiin niille pihattoon lisää olkea ja lähdettiin sitten kävelemään luokkarakennukselle. Siellä yritettiin sitten katsoa jotain varsanopetus dvd:tä, mutta tietokone ja dokumenttikameran piuha eivät sopineet oikein yhteen ja sen takia yhteys katkeili koko ajan ja ei siitä dvd:n katsomisesta sitten oikein tullut mitään. Päästiin sitten pois, kun luvattiin pohtia valmennus suunnitelmaa näille vuotiaille varsoille pari vuotta eteenpäin.
Ruuan jälkeen oli sitten ympäristölainsäädäntöä, jossa käytiin läpi materiaali- ja energiavirtoja tallilla sekä energiankulutusta.
Tauon jälkeen oli viimeinen eläinsuojelulain tunti ennen koetta, ja tunnilla mentiin talleihin mittailemaan hevosten säkäkorkeuksia ja karsinoiden kokoja, jotta voimme päätellä onko Harjussa lain mukaan sopivan kokoiset karsinat hevosille. Ravitallissa mitattiin Gikke, Bumba ja Systeri. Kaikilla oli ihan sopivan kokoiset karsinat, mutta esim. Bumban säkäkorkeus oli yllättävän matala. Se oli vain 165 cm, mutta se on ison mahansa kanssa niin hirveän massiivisen näköinen, että sen kuvittelee olevan isompikin.
Ratsutallissa mitattiin Eki, Fredi ja Warri. Näistä ainoastaan Fredin karsina oli vähän turhan pieni.
Päivällisen jälkeen meillä oli vielä ruokinnan suunnittelun tunti, jota opettaja ei voi koulutuksen takia pitää seuraavana päivänä. Sekin oli viimeinen tunti ennen koetta, joten käytiin viimeinen aihe, joka oli pitkän ja lyhyen aikavälin ruokinnan suunnittelua käytännössä. Lopuksi käytiin läpi mitä kokeeseen tulee ja saatiin tehtävä, jossa pitää tutustua erilaisiin ruokinta-automaatteihin.
Ilta menikin sitten sitä tehtävää tehdessä ja eläinsuojelulain kokeeseen lukiessa + koneella lagatessa. Olin ihan tyytyväinen, ettei kukaan pyytänyt kuvaamaan, koska sen verran paha flunssa iski päälle edellisen päivän syväjäädytyksien takia.

Tänään perjantaina meillä oli aamulla se eläinsuojelulain koe, joka oli tosi helppo. Kerran luin eilen sen koealueen läpi ja kokeessa oli tosi yksinkertaisia kysymyksiä ja sen teki vartissa. Kokeessa piti kuitenkin puoli tuntia istua, ennen kun pääsi kämpille lagaamaan koneelle :) Nyt onkin sitten taukoa puoli yhteen asti, jonka jälkeen on tanssiharkat ja sitten pääsee kotiin <3 Saas nähdä jaksanko huomenna vielä tallille raahautua kun on niin kylmää säätä luvattu ja kun tämä flunssa on kuitenkin päällä... Katsotaan nyt :)

Tuli nyt aika vähäkuvainen postaus, mutta koittakaa kestää :)

2 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköinen blogi :)

  http://team-n-l.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Sunkin blogi näytti kivalta, täytyykin joku päivä käydä tutustumassa ihan ajan kanssa ;)

   Poista