keskiviikko 27. elokuuta 2014

Toon kuulumisia

"Mutta kun ruoho on parempaa laitumen ulkopuolella..."
Viime päivinä olen hämmästellyt, kuinka nopeasti Toon kunto on kohonnut. Olen vain alusta asti yrittänyt ajatella, että pikkuhiljaa ajellaan peruskuntoa, että en vahingossakaan ahnehdi liikaa ja pilaa lupaavaa nuorta hevosta. Toissa viikolla sain kuitenkin Toolta muistutuksen, että peruskunto alkaa jo pikkuhiljaa olla kasassa. Mentiin aikaisempiin lenkkeihin nähden hieman rankemmin, kun halusin ottaa Toon kanssa vähän mäkitreeniä. Too meni tosi hienosti ja reippaasti, mutta ääni päässäni kuitenkin soimasi, että nyt tuli liian rankka lenkki ja loppuviikon lenkkien on oltava superkevyitä. Tallilla hämmästyin kuitenkin, että Too olikin vain juuri ja juuri hikinen. Ja hevonen oli niin tyytyväisen oloinen, että oli selvästi sitä mieltä, että kerrankin oli asiallinen lenkki.


Niimpä olen nyt yrittänyt karistaa päästäni ajatusta liian rankoista lenkeistä ja muuttaa sen pikkuhiljaa ajatukseksi alkaa kehittää vauhtikestävyyttä. Viime viikolla otettiinkin eräällä lenkillä vähän kovempia vetoja, mitä normaalisti. Yleensä kehotan sen vain vauhtiin ja annan sitten mennä omaa vauhtiaan. Nyt kuitenkin kehotin useammin ja kovempaan vauhtiin, mistä Too järkyttyi ja hyppeli laukalle aika monesti. Antoi kuitenkin laukat hyvin alas. Tänään tehtiin taas reippaampi lenkki, jolle tuli pituutta 12 km. Otettiin kuusi reippaampaa vetoa, vajaa 500 m per pätkä. Sports trackersin mukaan max nopeus oli 34,2 km/h eli 1.45 min/km, mikä on jo aika hyvin. Aiemmin Too on mennyt vedoissa korkeintaan 1.52. Eikä varmasti ole vauhdit siinä, koska sieltä löytyy kyllä vielä lisää vauhtia, kunhan saadaan lisää vetoja alle. Kohta pitää vissiin suunnata jo radallekin testaamaan, mitä vauhtia sieltä oikeasti lähtee!


Reippaampien lenkkien väleissä pitää tietenkin olla myös kevyempiä lenkkejä. Enimmäkseen ollaan menty yksinämme, mutta pari kertaa ollaan menty yhteislenkkejä Zokon kanssa ja välillä meillä on ollut äiti kyydissä ja Nana mukana "peräkoirana". Zokon kanssa mennessä ollaan menty aikalailla ponin mukaan, reippaimmat pätkät ovat olleet Toolle vain reipasta hölkkää, kun ollaan otettu ponille vauhtia. Nanan kanssa ollaan tietenkin menty vielä hitaammin ja Nana on välillä nostettu kyytiin, ettei tule liian kova lenkki, vaikka se laihiksella onkin.

Too ja Zoko (huono kuva, mutta poni meni niin kovaa :D )

Viime sunnuntaina Too sai toimia opetusponina, kun Laura oli mukana tallilla ja päätin opettaa Lauralle valjastusta ja ajoa. Valjastaessa Too hieman hämmästeli, kun oltiin hitaita, mutta odotteli kiltisti. Ajaessa Laura ajoi miltei koko lenkin, muutaman kerran piti vähän auttaa, kun Too epäröi lätäköissä yms. Too meni tosi kiltisti ja tykkäsi selvästi Lauran kevyestä ohjastuntumasta, koska innostui oikein kiihdyttelemään ja jouduin jo Laurallekin huomauttamaan, että alamäkeen voisi vähän hidastaakin. Laurakin tykkäsi ja vauhdin hurmakin vissiin innosti, viimeksi kommentoi meinaan Toon menevän liian kovaa. Nyt mentiin paljon kovempaa ja nyt se oli vain kivaa :D


Tällaista kuuluu meidän treeneihin, jatkossa pidennetään hieman lenkkien pituutta ja välillä otetaan ihan kunnon vetoja, jotta vauhtikin alkaa pikkuhiljaa kehittyä. Aiemmin lenkit ovat olleet pituudeltaan noin 6-8 km, jatkossa yritetään saada kevyetkin lenkit pidemmiksi 10-12 km. Kyllä siitä vielä ravuri tulee!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti