tiistai 7. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, vanhat kujeet

Sunnuntaina (29.12.) lähdettiin tallille Matin kanssa. Lähdettiin perähevoslenkille, Kaste oli aisoissa ja Siri perähevosena. Siri liikkui ihan normaalisti ja tuntui tykkäävän. Kastetta taas ei olisi kiinnostanut lainkaan, se nosteli laukkoja ja vilkuili jatkuvasti taaksepäin sen näköisenä, että "päästäkää se vaan ohi, mä voin hyvin kulkee vikana" :D Hyvin käyttäytyivät kuitenkin molemmat.

Maanantaina (30.12.) pidin tallivapaan. Käytiin äitin kanssa kaupassa ja illalla Jennin ja Lauran kanssa uimassa.

Tiistaina (31.12.) lähdettiin tallille Jennin ja Ellun kanssa. Ellu ratsasti Kasteella ja me ajettiin Sirillä. Mentiin ensin ihan kevyt ~5 km lenkki yhdessä ja sitten ajeltiin Sirillä vielä reippaampi lenkki. Siri oli varsin mielissään, kun sai mennä reippaammin ja oli varsin vastahakoinen, kun kotiin päin piti kävellä niin pitkä pätkä, kun Ellu käski tulla normaalia pidemmät loppukäynnit, jos se vaikuttaisi siihen, että Siri ei menisi jumiin. Hoidettiin Siri pois ja suunnattiin kaupan kautta kotiin.


Keskiviikkona (1.1.) lähdettiin Jennin kanssa tallille. Otettiin ensin Vaavi, koska halusin siitä kuvia. Ja kerrankin kävi niin, että oli kuvaaja mukana, kun heppa päätti esitellä parhaita puoliaan, Vaavi ei ole meinaan vielä koskaan ollut noin hyvä! Tosi kuuliainen ja hyvin avuilla, hetkeksi jo unohdin, että se on vasta varsa :D Tehtiin ihan perusjuttuja, mutta kerrankin kaikki sujui kerralla hyvin, eikä niitä perusjuttuja tarvinnut jäädä tunniksi viilaamaan. Laukatkin sujui tosi hyvin, vain yksi pukki tuli nostoissa ja Vaavi jatkoi kiltisti laukkaa, kun pyysin. Hieno hieno Vaavi!

Ensin juoksutin :)
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

Ja sitten selkään, harvinaisesti Vaavi pyörähti vain kahdesti tuolin ympäri ja seisoi sitten kiltisti.
© Jenni Wallin

Harjoitetltiin aluksi vähän väistöjä, tokaa kertaa ikinä :)
© Jenni Wallin

Ja sitten töihin!
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

Laukassa pitää aina näyttää yrmeältä :D
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

Tärähtänyt kuva, mutta pukki :D
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin
Vaavin jälkeen lähdettiin liikuttamaan Siri ja Kaste, Jenni ajoi Kasteella, mä ratsastin Sirillä. Ekassa ravipätkässä Siri oli kuitenkin ihan jalaton, joten tulin alas ja jatkettiin taluttaen. Jenni meni Kasteella yksikseen kevyen hölkkälenkin, kun taas me käveltiin Sirin kanssa ~4 km lenkki. 2 km jälkeen testattiin pätkä ravia, jolloin Sirillä alkoi olla takajalat jo vertyneet ja paremmin hallinnassa. Soittelin Ellulle ja kerroin Sirin jäykkyydestä, jolloin todettiin yhdessä, että nyt pysytään ihan käyntiliikunnassa ja Ellu soittelee eläinlääkärille, niin aletaan selvitellä, mistä on kyse. Myöhemmin eläinlääkäri kuitenkin määräsi, ettei liikuntaa lainkaan, vain tarhailua loimitettuna.
Tallilla hoidettiin hepat pois,Kaste oli kuulemma käyttäytynyt oikein hienosti, kuten aina. Pestiin vielä Kasteen jalat Hexocililillä, mutarupi meinaa taas alkaa vaivata, kun kaikkialla on niin kuraista.

Torstaina (2.1.) pidin tallivapaan. Käytiin äitin kanssa kaupassa ja illalla Jennin kummit tuli käymään. Ennen sitä käytiin Lauran ja koirien kanssa pikku lenkillä.

Täytekuvaksi Dina torkuilla Lauran viltin sisällä <3

Perjantaina (3.1.) meillä oli ratapäivä. Oltiin Jennin kanssa jo ennen yhdeksää tallilla, joten päätin ratsastaa Vaavin ensin. Vaavi oli kieltämättä aika järkyttynyt, kun joutui töihin niin aikaisin, mutta oli kuitenkin kiltisti. Juoksutin ensin ja sitten ratsastin ~15 min. Vaavi oli niin hyvä, niin en viitsinyt pidempäänkään kiusata sitä. Tehtiin ihan perusjutut, ravissa ympyröitä ja laukannostoja. Tällä kertaa tosin vaadin Vaavia laukkaamaan normaalia pidempään. Oikeassa laukassa onnistui hyvin, mutta vasemmassa laukassa saatiin vähän keskustella, kun Vaavi tiputti laukan ennen aikojaan pois. Loppuun saatiin kuitenkin onnistuminen ja lopeteltiin siihen. Viimeisesä laukkapätkässä irtosi sopivasti kenkäkin, niin silloin oli hyvä lopettaa :D

Hoidettiin Vaavi pois ja mentiin laittamaan kamat valmiiksi radalle lähtöä varten. Sitten harjattiin Siri ja Kaste. Nykäisin Kasteelta toisenkin etukengän irti, että on edes jotain tasapainoa, kun oej kenkäkin on irti. Matin tultua hain Sirille paksun loimen, jota eläinlääkäri oli kehottanut käyttämään tarhassa, että lihakset pysyy lämpiminä. Loimitin Sirin ja vein tarhaan. Sitten lastattiin Kaste ja kamat autoon ja suunnattiin Porvoon radalle.
Perillä valjastettiin Kaste ja sitten eikun menoksi. Mentiin aika kevyesti, Kasteella oli kuitenkin ollut edellinen päivä vapaata ja ratakin oli aika huono. Mentiin pari hölkkäkierrosta, sitten kierros hiukan reippaammin sekin kanssa ja kierros kilpailusuuntaan sekki kiinni. Kaste ei kuitenkaan mennyt kovin kovaa, Sport trackersinkin mukaan kovin pätkä oli 28 km/h, eli yli kahden minuutin. Ei kuitenkaan viitsitty vaatia enempää, vaan mentiin vielä puoli kierrosta hölkkää ja kierros käyntiä.
Sitten eikun kamat pois, loimi päälle ja koppiin. Kotona Kaste pääsi karsinaan hetkeksi syömään ja myöhemmin vielä kengitykseen.

© Jenni Wallin

"Yäk, ne laitto sekin kiinni"
© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin

© Jenni Wallin
Me jatkettiin Jennin kanssa seuraavalle tallille, Jenni oli saanut luvan liikuttaa erästä russia samalta tallilta, missä Jennin kaverilla on hevonen. Jenni ajeli Mannilla ja mä räpsin vähän kuvia. Supersöpö poni, josta saisi kyllä varmasti ravurinkin sopivalla treenillä.

Lauantaina (4.1.) oli harvinainen vain yhden hepan liikuttamispäivä. Vaavilla oli käynyt kasvattajan tyttö ratsastamassa ja Sirin yhä saikkuillessa jäi vain Kaste liikutettavaksi. Päätin lähteä testaamaan, kuinka sujuu ratsumaasto yksin. Saila tuli kuitenkin samaan aikaan tallille ja kertoi olevansa lähdössä taluttamaan Leeviä maastoon, jos halutaan tulla samaa matkaa. Niimpä käveltiin ~5 km maastolenkki. Kaste ei oikein tiennyt, miten sen pitäisi suhtautua Leeviin. Välillä se tuli rinnalle ja ilmeili tosi pahasti "mä meen nyt ohi, älä kuvittelekkaa estäväs sitä!", mutta hetken päästä se hidasti ja oli sen näköinen, että "mee sä vaan sittenki eelle" :D Kotiin päin Kaste meni koko matkan edellä ja Leevi jäi välillä aika paljonkin jälkeen. Kaste käppäili aina pitkän pätkän ihan omissa maailmoissa, kunnes yhtäkkiä muisti "hei, toi tuli meiän kans samaa matkaa, pitäiskö sitä oottaa?" Kovasti Kaste yritti tarjoilla ravia kotiin päin ja välillä kiukutti niin, että piti tehdä pukki tms koikkaloikka :D Mutta kaiken kaikkiaan lenkki meni oikein hienosti, hieno Kaste!

Saila kyseli, josko haluaisin aina silloin tällöin alkaa vähän läpiratsastaa Riiaa, joten kun oli vain Kasteen liikutus, lupasin ratsastaa Riialla jo samana päivänä. Riia oli tänään paljon rennompi, kuin aiemmilla kerroilla ja siitä johtuen ei ollut ehkä ihan niin hyvin avuilla. Edellisen kerran tapaan se rupesi alkuun tarjoamaan ihan järjettömän isoa ja pitkää ravia, mutta tällä kertaa sain pidätteet paljon nopeammin läpi. Ravissa tuli tosi kivoja pätkiä, mutta en oikein saanut Riiaa pysymään tasaisena. Riian alkaessa väsymään, siirryttiin hetkeksi työstämään käyntiä. Aika paljon sai tehdä töitä, mutta lopuksi käyntikin sujui hyvässä rytmissä ja tasapainossa. Otettiin vielä laukat, oikeassa laukassa meillä oli vähän hallintaongelmia ja onnistuttiin kahdesti valumaan liian reunaan, jossa on pihattohevosten kaivama kuoppa. Riia säikähti tasapainon pettämistä ja esitteli jotain loikkimista. Siirryttiin toiseen päätyyn ja saatiin kun saatiinkin onnistunut ympyrä laukassa. Vasen laukka sujui paljon paremmin ja hallitummin, joten tehtiin yksi onnistunut ympyrä ja lopeteltiin sitten siihen. Oli ihan hauska ratsastaa Riialla, vaikkei tällä kertaa kaikki mennytkään ihan nappiin. Riia on kuitenkin niin erilainen ratsastaa, kuin Siri, joten meillä menee hetki, että totutaan toisiimme :)

Sunnuntaina (5.1.) pidin tallivapaan. Käytiin iltapäivällä äitin ja koirien kanssa lenkillä ja ilta meni tv:n ääressä. Innostuin kännykkää näprätessä lataamaan itselleni Instagramin, mut löytää sieltä nimellä hheduli.Maanantaina (6.1.) lähdin iltapäivällä tallille, luvassa oli kuvaushommia. Ellu oli luvannut pitää tallilaisille Monty Robertsin oppien pohjalta klinikan. Niimpä rajattiin kentälle pyöröaitaus. Ensin otettiin Kaste mallioppilaaksi. Kasteelle olikin jännä tilanne, kun ei päässyt koko kentälle ja pyöröaitauksen reunalla seisoi ihmisiä. Se pistikin pystyyn kunnon shown pystyynhyppimisineen ja pukkeineen. Lopulta se kuitenkin rauhoittui ja alkoi kuunnella Ellua. Jossain kohtaa kesken Ellun selityksen se päätti, että nyt on sopiva hetki piehtaroida :D

Villi Kaste!Sitten aletaan rauhoittumaan ja rentoutumaan :)

Ja kun Ellu keskittyi selittämiseen, oli hyvä aika piehtaroida
Kasteen jälkeen otettiin Vaavi. Vaavi oli oikein luottavainen ja oli heti menossa Ellun syliin. Ellukin totesi, että tämä on varmasti helppo varsa kouluttaa, kun se on noin luottavainen ihmistä kohtaan. Lopuksi Piakin pääsi kokeilemaan join upia Vaavin kanssa ja hienosti meni.


Vaavilla oli koko ajan huomio Ellussa, kuten korvasta näkee :D

Välillä kiukutti, kun ei saanut rynnätä syliin


Pusu mammalle <3

Seuraavaksi otettiin pikkuterroristi, Rolla. Ensin Ellu meinasi pitää sen narussa, mutta päätti kuitenkin ottaa riskin ja päästi sen irti. Saatiin kyllä alkuun olla aika valppaana katsomossa viuhtomassa, ettei poni juossut lankojen ali. Lopulta Rolla alkoi kun alkoikin kuunnella enemmän Ellua, vaikkei ihan täysin ollutkaan valmis luovuttamaan. Ihania mulkaisuja se teki koko ajan ja ilmeestä näki kyllä, että poni oli sitä mieltä, että "tää on ihan syvältä, mut en mä kyllä enää haluu juostakaan". Cristakin pääsi kokeilemaan vielä Rollan kanssa ja oikein hyvin sujui join upit omistajalta itseltäänkin.

Niin suloinen karvapallo <3


Oli pakko heittäytyä taiteelliseksi :)

Rollan jälkeen Jessica heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä Tuutikki, koska se ei kyllä väistä ihmistä, jossei ole jotain kättä pidempää. Niimpä Maria kävi pyydystämässä sen pihatosta. Ensimmäiseksi ongelmaksi tuli se, että Tuutikkia ei kiinnostanut pätkääkään juosta ympyrää, se vain juoksi aina vähän matkaa ja oli sitten menossa aidan läpi. Kerran se pääsikin kulmaan, joka oli erotettu liinalla aidasta ja jäi sitten sinne jumiin. Saatiin kuitenkin Tuutikki lopulta pysymään aitojen sisällä, kun yhteistyöllä estettiin pakoyritykset aidan läpi ja lopulta onnistui join upit Toonkin kanssa. Ellukin totesi, että oli kyllä päivän haastavin tapaus, Rollakin oli lasten leikkiä Tuutikkiin verrattuna :D


Hämmentynyt ilme, kun ei saanutkaan mennä aidan läpi :D

Mutta lopulta Tookin malttoi vähän rentoutua

... ja join upkin onnistui
Tuutikin jälkeen pidettiin kahvitauko ja sen jälkeen Ida tuli vielä Lakin kanssa testailemaan Ellun valvovan silmän alle oppimaansa. Lakillakin oli varsin vahvat mielipiteet alkuun, häntä ei olisi saanut komentaa lainkaan. Harmittavasti alkoi jo vähän pimentyä, joten kamera ei ihan ehtinyt mukaan kaikkiin pomppuihin. Lopulta Laki kuitenkin rauhoittui ja join upit onnistui myös tältä kaksikolta.

Jokin ninja-väistöliike :D


Välillä kiukutti


Mutta lopuksi myös join upit onnistuivat

Oli kyllä hauska päivä, oli kiva nähdä, miten erilaisesti nämä hevoset reagoivat ja kaikki kuitenkin lopussa toimivat samalla lailla. Ja vaikka Ellu on oikeastaan kaikki nämä opit jo aiemminkin opettanut mulle, tuli sieltä kuitenkin uusiakin juttuja opittua ja tarkennusta joihinkin asioihin, mitä ei itse ole tullut edes ajatelleeksi. Ja tallilaiset oli kaikki ihan innoissaan ja tilasivatkin Ellulta jo seuraavan kurssipäivän :D

Ja tämän takiahan kaikki ilmestyivät paikalle :D No ei, mutta oli kyllä kieltämättä kiva juoda lämmintä teetä kahden tunnin seisomisen ja tärisemisen jälkeen, oli meinaan aika vilpoista :D


Tiistaina (7.1.) vein äitin aamulla kouluun ja tulin kotiin. Iltapäivällä olin lähdössä tallille, mutta päästäessäni koirat ulos rupesin katselemaan vesisadetta, joka oli sen verran rankka, että koiratkin kävi vain nopeasti pissalla ja tulivat äkkiä takaisin katoksen alle. Totesin, että jätän tällä kertaa välistä ja olen kerrankin sokerista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti