maanantai 27. tammikuuta 2014

Tunnilla Vaavin kanssa part II

Postauksen kuvat lauantailta
© Jenni Wallin

Sunnuntaina 26.1. meillä oli Vaavin kanssa toinen Siru Vänskän pitämä ratsastustunti. Tällä kertaa meitä oli tunnilla kolme ratsukkoa. Vaavia aina välillä vähän kiukutti, kun toiset meni liian läheltä, mutta käyttäytyi silti oikein mallikkaasti.

Aloitettiin tunti menemällä pitkin ohjin ja vaatimalla hevosia kulkemaan aktiivista käyntiä. Sitten otettiin vähän ohjaa, niin, että tuntee kevyen tuntuman suuhun, mutta ohjat eivät ole vielä kunnolla tuntumalla. Sitten tultiin muutamaan kertaan keskihalkaisijaa pitkin mahdollisimman suoraan ja Siru katsoi, että ratsastaja istuu suorana. Mun piti kiinnittää huomiota oikeaan jalkaan: painaa kantapää alas ja työntää jalkaa hieman eteenpäin ja alemmas. Muuten istuin suorassa.

Seuraavaksi otettiin ohja kunnolla tuntumalle ja tultiin vähän väistöjä. Meidän piti Vaavin kanssa tulla samallalailla, kuin viimeksikin, eli käännettiin lyhyeltä sivulta vähän aiemmin ja väistettiin uralle. Oikealle väistäminen onnistui tosi hyvin, vasemmalle hieman huonommin (kuten treeneissäkin). Saatiin kuitenkin yksittäisiä hyviä väistöaskelia myös vasemmalle, mutta ero oikealle väistämiseen on hurja.

© Jenni Wallin

Väistöjen jälkeen otettiin vähän ravia, tarkoituksena vain ravailla rauhallista, tasapainoista kevyttä ravia muutama kierros kentän ympäri molempiin suuntiin. Vaavi meni oikein kivasti, vähän oli käsijarru päällä ja jos otti yhtään liian kovan pidätteen Vaavi oli heti pysähtymässä. Hienosti se kuitenkin meni.

Seuraavaksi mentiin tehtävää, jossa käännyttiin radan poikki pitkän sivun keskeltä ja tehtiin voltti ulospäin. Eli tavallaan pienennettiin ura puolesta kentästä ja tehtiin voltti käyttämättömän kentän puolelle. Ensin tultiin käynnissä, myöhemmin ravissa. Välissä mentiin hetki ravia ympäri kenttää ja tehtiin suunnan muutos, sitten jatkettiin tehtävää toiseen suuntaan, taas ensin käynnissä ja myöhemmin ravissa. Vaavi meni ihan hienosti, vähän kiukutti välillä, kun sain ohjeeksi vaatia sitä kääntymään enemmän voltille. Se meni tosi hyvin suoraan, voltilla meillä oli hieman vaikeuksia, kun voltille kääntyminen meinasi mennä aina pitkäksi ja mörkökulma toimi pelotteena. Hienosti meni kuitenkin kaiken kaikkiaan ja oli oikein hauska tehtävä, jossa vaadittiin keskittymistä sekä hevoselta että kuskilta.

Seuraavaksi mentiin vähän ravia, tultiin kolmikaarista kiemurauraa, tarkoituksena tulla huolelliset tiet ja katsoa, että asetukset ja taivutukset sekä suoristukset olivat oikein. Vaavia vähän kiukutti, kun toiset piti ohittaa niin läheltä. Se vähän kuumui ja sai pidätellä normaalia enemmän, mutta hienosti meni kuitenkin.

Kolmikaarisen jälkeen otettiin laukannostoja ympyrällä. Mentiin yksitellen ja otettiin vain pari nostoa suunta. Vaavin kanssa keskityttiin saamaan heppa lyhyeen pakettiin, että laukka on helppo nostaa. Ja kas vain, jokainen nosto onnistui hienosti, eikä tullut yhtään pukkia. Hienosti Vaavi meni ja otti varsin lungisti myös muiden laukannostojen välissä odottelun.

© Jenni Wallin

Viimeisenä tehtävänä mentiin käynnissä uraa pitkin ja tehtiin neljä jyrkkää kulmaa, niin että ne muistuttivat hieman takaosankäännöstä. Vaavi meni tosi hyvin, kun hiffasi idean. Sirukin kehui, että meidän käännökset näytti oikein helpoilta ja hyviltä.

Lopuksi otettiin vielä vähän ravia kentän ympäri ja sitten lopeteltiin tunti. Olin Vaavista taas niin ylpeä, se oli selvästi paljon rauhallisempi, kuin viimeksi (johtuen varmaankin edellisen päivän rankemmasta treenistä). Yhtään pukkia ei tullut, vain muutama niskan nakkelu ja kavereille luimimista niiden mennessä liian läheltä.

Vaavin kanssa pitää olla tarkempi kääntäessä, että se todella kääntyy. Väistöjä pitää pikkuhiljaa treenailla, että alkaisivat sujua myös vasemmalle. Kuskin pitää kiinnittää huomiota oikean jalan rentouteen ja työntää sitä alemmas ja eteenpäin. Puolipidätteitä ja muutenkin apuja voisi käyttää hieman rohkeammin, vaikka Vaavi on nuori hevonen, ei saa pelätä, että se menee rikki. Kädet pitää muistaa kantaa ja nyrkit pitää pystyssä.

© Jenni Wallin

Oikein kiva tunti oli kaiken kaikkiaan ja taas sai paljon vinkkejä treenaamiseen. Seuraava tunti onkin vasta parin viikon päästä, mikä on ehkä hyväkin, niin ehditään rauhassa kertailla näiden kahden tunnin asioita ja hioa niitä kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti