maanantai 10. joulukuuta 2012

Joulukalenteri - 10. luukku!

Kuolaimet(on)
Tänään paljastuu joulukalenterista pohdintaa kuolaimista. Omasta mielestäni hevosta tulisi ratsastaa mahdollisimman pehmeällä kuolaimella, mutta jos tarve vaatii, hyväksyn myös kovemman jarrun. Tärkeintä on, että hevonen on tyytyväinen eikä vastusta jatkuvasti kuolainta.

Sirin kanssa olen tutustunut myös kuolaimettomiin, eniten on tullut ratsastettua bitless bridle kuolaimettomilla, jossa menee remmit ristiin leuan alta. Ohjasotteet tuottavat näin painetta niskaan ja pään sivuille. Tällaisia suitsia käytin myös Goldilla, ex-ravuri lämppärillä, joka oli kesän 2010 mulla ylläpidossa. Kerran tai kaksi menin Goldilla kuolaimilla, mutta se oli yhtä pään viskomista ja kuolaimen mutustusta, että päädyin pysymään kuolaimettomissa. Goldi oli niillä paljon rennompi ja keskittyi paremmin. Sirilläkin olen suurimman osan ajasta  ratsastanut BB-suitsilla, ja Sirikin toimii niillä oikein hyvin. Miinuksena Sirin kanssa vain se, että Siri jää helposti makaamaan ratsastajan käsien varaan ja tulee todella etupainoiseksi niillä. Kuolaimien kanssa koko hevonen on paljon ryhdikkäämpi. BB-suitsissa on myös se miinus puoli, että kun ohja kulkee tavallaan niskan kautta ympäri, niin ohjat on hankala saada pysymään saman mittaisina.

Bitless bridlen toiminta (anteeksi googlesta pöllitty kuva)

Siri ja Bitles bridlet

Goldi ja Bitles bridlet

Sirillä oli myös muutaman viikon lainassa Ellun tutun LG-kuolaimettomat, jossa hevoselle tulee kuolainten tilalle "kärrynpyörät", joista lähtee kaksi osainen turparemmi. Ohjan paikkaa voi säädellä sen mukaan, kuinka paljon "vipua" tarvitsee. Ohjasotteella pyörät kääntyvät ja jakavat paineen tasaisesti turpa- ja niskaremmin alueelle sekä tarvittaessa koko suitsituksen alueelle. Meidän laina-LG:issä oli leuan alla ketju, joka varmasti vielä omalla osallaan teki ohjasavuista selkeitä. Siri reagoi LG:ihin melko voimakkaasti, jos oli yhtään normaalia voimakkaampi ohjasapu. Mutta pehmeällä kädellä toimi aivan loistavasti ja pidätteet menivät todella hyvin läpi pelkkiä sormia jännittämällä. Luulen, että olisivat oikein toimivat Sirillä maastossa, kun joskus tuntuu vauhtia riittävän vähän liikaakin kotiinpäin. Ylipäätään toimisivat varmasti oikein hyvin hevosella, joka on suht herkkä päästään ja tarvitsee jarrua enemmän.

LG

Siri ja LG

Näiden kuolaimettomien lisäksi on tullut sekä Goldilla että Sirillä ratsastettua Monty Robertsin kehittämällä Halter riimulla, jossa menee turvan yli jämäkkä naru, jonka molemmissa päissä on renkaat. Riimun mekanismi perustuu siihen, että naru kiristyy hevosen vikuroidessa ja löystyy heti hevosen myödätessä. Molemmilla toimi oikein hyvin, jarrut löytyivät ja hevonen on helppo taluttaa pelottavien kohtien ohi.

Halter-riimu
Goldi ja Halter-riimu

Ihan kuolaimista multa ei löydy kovin laajaa kirjoa kokemuksista, Sirillä on käytetty ihan norminiveltä, kumikuolainta ja ajoniveltä ja kaikilla on toiminut moitteettomasti. Ensimmäisellä hoitsullani Ronjalla käytettiin myös kolmipalaa ja niveltä ja ihan riittävän hyvin pysyi hanskassa. Yksittäisiä ratsastuskoulun hevosia on tullut ratsastettua joskus esim. olympialla, pelhamilla ja d-kuolaimella sekä kerran tuli ajettua Hupatusta postikangella.

Siri ja nivelkuolain

Sinänsä mulle on ihan sama, mikä kuolain hevosella on vai meneekö kuolaimettomalla, kunhan tosiaan hevonen on tyytyväinen ja ratsastaja kykenee hallitsemaan hevosen, jolloin ratsastus on turvallista. Jos omistaisin hevosen, pyrkisin varmasti saamaan sen toimimaan ensisijaisesti kolmipalalla tai nivelellä, ehkä jopa kuolaimettomalla. Etenkin tuohon LG:hen olen tykästynyt, joten sellaiset tulisi varmasti hankittua, jos oma heppa olisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti